OXALIPLATINUM - prospect

Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
OXALIPLATINUM – prospect. Acțiune: Antineoplazic; complex cu platină, acționează asemănător cu agenții alchilanți, prin formarea de punți intra- și intercatenare la nivelul ADNului. Consecutiv este inhibată sinteza ADN și, secundar, sinteza ARN și a proteinelor celulare.

OXALIPLATINUM – prospect:

Denumiri comerciale: ELOXATIN, OXALIPLATIN ACCORD, OXALIPLATIN ACTAVIS, OXALIPLATIN EBEWE, OXALIPLATIN KABI, OXALIPLATIN STADA 

Forma: Pulbere pentru soluție perfuzabilă, concentrație pentru soluție perfizabilă

Indicații: Tratament de primă linie al cancerului colorectal metastazat (asociat cu 5-fluorouracil și acid folinic).

Contraindicații: Hipersensibilitate la oxaliplatină, mielosupresie anterioară primei cure de trat., neuropatie senzitivă cu deficit funcțional, Insuficiență Renală severă. Sarcină. Alăptare.

Atenție!: Administrare numai sub supraveghere medicală. Afectarea funcției renale. Manifestări alergice la alți compuși ai platinei. Monitorizarea neurotoxicității, în special în cazul asocierii cu alte med. neurotoxice, cu reducerea dozajului de la 85 la 65 mg/m2. În caz de diaree gravă sau neutropenie (neutrofile < 1,5 x 102/l/mm) sau trombocitopenie (trombocite < 50 x 102/l), în afara reducerii dozei uzuale de 5-fluorouracil, este necesară și reducerea cu 25% a dozei de oxaliplatină. Hemograma se va repeta înaintea fiecărei noi cure.

Reacții Alergice: În monoterapie (130 mg/m2, la 3 săpt.) are o toxicitate hematologică redusă. Asociat cu 5-fluorouracil și acid folinic crește incidența apariției neutropeniei și trombocitopeniei. Greață, vărsături și diaree puțin severe. Creșterea enzimelor hepatice. Toxicitate neurologică frecventă: neuropatie periferică senzitivă cu disestezie și/sau parestezie a extremităților. Apariția durerilor și/sau a deficitului funcțional necesită scăderea dozei sau chiar întreruperea trat. Disestezie laringofaringiană acută în timpul perfuziei, accentuată de frig, dar ușor reversibilă. Rar reacții alergice. Foarte rar ototoxicitate, scăderea acuității vizuale, anomalii ale funcției renale, alopecie, inflamații locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel