Ovidiu Ioanițoaia a făcut accident vascular cerebral

Ovidiu Ioanițoaia a făcut accident vascular cerebral
Cunoscutul jurnalist Ovidiu Ioanițioaia a suferit un atac vascular cerebral.

Potrivit postului România TV, citat de DC News, jurnalistul sportiv e în afara oricărui pericol.

El a confirmat că a suferit un AVC.

În vârstă de 77 de ani, Ovidiu Ioanițoaia a suferit atacul vascular cerebral ieri seara, după partida din Giulești dintre România și Finlanda.

Sursele din presă precizează că Ovidiu Ioanițoaia e în afara oricărui pericol, deși în prezent nu există detalii suplimentare.

Potrivit România TV, Ovidiu Ioanițoaia a suferit AVC-ul în timp ce se afla în Bulgaria la Balcic. El e în prezent internat la spitalul județean din Constanța unde ar fi ajuns la ora 03:00 dimineața.

Cine e Ovidiu Ioanițoaia

Potrivit Wikipedia, jurnalistul sportiv a început în 1968 colaborarea cu ziarul Sportul, în prezent Gazeta Sporturilor. Ovidiu Ioanițoaia a lucrat 14 ani la revista Flacăra, impreuna cu Adrian Păunescu.

În 1991 a fondat și condus ziarul Sportul Românesc. În 1997 l-a părăsit pentru a crea un nou ziar, Pro Sport. Într-o mișcare surpriză, a părăsit acest ziar împreună cu majoritatea echipei redacționale, trecând la ziarul rival, Gazeta Sporturilor, al cărui director este și acum.

Ovidiu Ioanițoaia este casatorit si are o fiică, Iulia.

A publicat șase cărți cu interviuri și reportaje.

Începând din 5 martie 1995 a realizat la Pro Tv "Procesul Etapei", o emisiune sportivă în direct cu cea mai mare audiență din Romania și, mai apoi, "Recursul etapei" la Antena 1. De 10 ani realizeaza emisiunea Tribuna zero la Radio Europa FM.

Trei SEMNE importante ale unui AVC. Cum recunoști un accident vascular cerebral: Ne pot SALVA viața. Se acționează rapid, în primele 4 ore și jumătate

 

Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat de medici pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive.

Cele mai bune estimări disponibile la acest moment arată că în România au loc anual un număr de aproximativ 60.000 – 70.000 de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, aproximativ 55.000 sunt accidente vasculare cerebrale ischemice iar restul sunt AVC hemoragice.

Ce este un AVC?

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Accidentele vasculare cerebrale sunt de 2 tipuri:

AVC ischemice – cauzate de blocarea unei artere care alimentează creierul cu oxigen și substanțe nutritive de către un cheag de sângeAVC hemoragice – cauzate de ruptura unui vas de sânge și acumularea sângelui în interiorul creierului (hemoragie cerebrală) sau la suprafața creierului (hemoragie subarahnoidiană).

Când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este temporară (de obicei nu mai mult de o oră), se numește atac ischemic tranzitor (AIT). Acesta nu determină simptome pe termen lung dar este de asemenea o urgență medicală pentru că poate fi urmat de un AVC ischemic sever, potrivit Asociația ALIA (Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral).

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Cât de grav este un AVC

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Un procent semnificativ de pacienți care suferă un AVC decedează în primele 30 de zile după AVC iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

Cele mai importante trei semne ale unui AVC... citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel