OUG pentru liberalizarea programelor naționale, de unde vin banii pentru spitalele private

Bani și medicamente
EXCLUSIV
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat la DC Medical care sunt sursele de finanțare ale celor două programe naționale pilot, pe cancer și boli cardiovasculare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, pentru DC Medical, că, prin noua ordonanță din sănătate, vor fi recalculate prețurile la intervențiile medicale indiferent de locul unde sunt efectuate, stat ori privat, prin cele două programe naționale pilot destinate bolnavilor de boli cardiovasculare și cancer. Oficialul afirmă că prețul - care acum este mic - va fi uniform, și la stat, și la privat, și va fi stabilit până la 1 aprilie, când intră în vigoare contractul-cadru.

”Crește bugetul, operăm mai repede, avem rezultate mai bune, reducem cheltuielile pe care le avem pentru plata facturilor în străinătate”, a rezumat secretarul de stat sursele de finanțare pentru cele două programe. 

”CNAS are anul ăsta un buget cu 3 miliarde de lei mai mare față de anul trecut. Considerăm că vom putea face o redistribuire a acestor bani prin scăderea costurilor în general ale programelor din bugetul Casei în situația în care operăm pacienții, la timp, atunci evoluția lor e mai simplă, iar costurile lor globale vor fi mai mici. Pentru că dacă operezi un cancer în stadiul I îi dai șanse (n. r. pacientului) mult mai mari să supraviețuiască. Și avem această intenție, clar avem costuri de îngrijire mai mici. E valabil și la boli cardiovasculare. Asta e o cale”, explică Horațiu Moldovan.

O altă sursă o constituite tratamentele în străinătate. Iar banii cu care îi dau pacienții pe anumite operații în străinătate, în țară s-ar putea face mai multe intervenții la medici pe aceeași specialitate ca și cei din străinătate.

”Există o serie de pacienți în România care se operează în străinătate pe banii CNAS, conform formularului S2. Casa plătește în străinătate, pe an, aproximativ 180 de milioane de euro, cel mai mult din țările din Sud-estul Europei, mult mai mult decât Bulgaria, care plătește de zece ori mai puțin. (...) Vrem să dăm posibilitate echipelor, spitalelor, furnizorilor de servicii de sănătate din România să facă ei aceste operații în situația în care sunt capabili să le facă, să le plătim la spitalele din România aceste fonduri mult mai mari, în condițiile în care costurile din străinătate sunt mult mai mari. Un exemplu este Chirurgia cardiopatiilor congenitale pentru copii se nasc cu malformații congenitale. Există un domeniu slab acoperit în medicina românească, în acest moment. Practic, există o singură secție clinică care funcționează cu adevărat în acest domeniu: Clinica de Chirurgie de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș. În rest există nuclee, echipe care lucrează cu medici care vin din străinătate, sunt centre în dezvoltare. Facem un transfer care să fie acceptabil de toată lumea, și de stat”, precizează secretarul de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel