Os de pește blocat în gât, trucuri simple și de efect pentru a-l scoate. Când devine o urgență medicală

os de peste - FOTO: Freepick
Dacă un os de pește se blochează în gât, poate fi dureros și îngrijorător. Cu toate acestea, acest lucru este atât de comun încât există sfaturi și trucuri stabilite pentru a le scoate din gât.

Ingestia accidentală a unui os de pește este foarte frecventă. Oasele de pește sunt mici și pot fi ușor ratate în timpul pregătirii peștilor sau atunci când mestecați. Au margini ascuțite și forme ciudate care le fac mai susceptibile decât alte alimente să se blocheze în gât.

Os de pește blocat în gât - simptome

Dacă aveți un os de pește blocat în gât, probabil că îl veți simți. De asemenea, este posibil să apară oricare dintre următoarele simptome:

- furnicături sau senzație de înțepătură în gât

- durere ascuțită în gât

- sensibilitate în gât sau gât

- tuse

- dificultăți la înghițire sau înghițire dureroasă

- scuipi sânge, arată Healthline.

Vezi și: Pocnitul degetelor, riscuri. Ce afecțiuni riști să dezvolți

Ce pește conține oase ușor de ratat?

Unii pești au sisteme scheletice mai complicate decât alții. Acest lucru îi poate face mai dificil de dezosat.

În general, peștele care este servit întreg este cel mai riscant. Câteva exemple de pești care sunt dificil de dezosat în întregime includ:

- știucă

- crap

- păstrăv

- somon

Cum să eliminați un os de pește din gât

Înghițirea unui os de pește este rareori o urgență, așa că poate doriți să încercați câteva dintre aceste remedii acasă înainte de a vă îndrepta spre cabinetul unui medic.

Bezele

Poate părea ciudat, dar o bezea ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a scoate acel os din gât. Mestecați bezeaua suficient pentru a o înmuia, apoi înghițiți-o într-o singură înghițitură mare. Substanța lipicioasă, zaharoasă, se apucă de os și o duce în jos în stomac.

Vezi și: Obezitatea și supraponderabilitatea, cauze ale migrenelor. Încă un motiv pentru a scăpa de kilogramele în plus

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este un lubrifiant natural. Dacă aveți un os de pește blocat în gât, încercați să înghițiți una- două linguri de ulei de măsline drept. Ar trebui să acopere căptușeala gâtului și osul în sine, ceea ce îl face mai ușor să îl înghiți.

Banane

Unii oameni constată că bananele, cum ar fi bezele, pot îndepărta osul de pește din gât. Luați o mușcătură mare de o banană și țineți-o în gură timp de cel puțin un minut. Acest lucru îi va da o șansă de a absorbi niște salivă. După aceea, înghițiți-o într-o singură înghițitură mare.

Pâine și apă

Pâinea înmuiată în apă este un truc clasic pentru a-ți scoate mâncarea blocată din gât. Înmuiați o bucată de pâine în apă timp de aproximativ un minut, apoi luați o mușcătură mare și înghițiți-o întreagă. Această metodă pune greutate pe osul de pește și îl împinge în jos.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi pe o parte. Care este cea mai sănătoasă poziție de somn

Sifon

De ani de zile, unii medici folosesc cola și alte băuturi carbogazoase pentru a-i trata pe cei cu alimente blocate în gât. Când sifonul intră în stomac, eliberează gaze. Aceste gaze ajută la dezintegrarea osului și acumularea de presiune îl poate disloca, mai arată Healthline.

Oțet

Oțetul este foarte acid. Consumul de oțet poate ajuta la descompunerea osului de pește, făcându-l mai moale și mai ușor de înghițit. Încercați să diluați două linguri de oțet într-o ceașcă de apă sau să beți o lingură. Oțetul de cidru de mere este o opțiune bună care nu are un gust prea rău, mai ales cu miere.

Pâine și unt de arahide

Pâinea acoperită cu unt de arahide funcționează pentru a apuca osul de pește și a-l împinge în jos în stomac. Luați o mușcătură mare de pâine și unt de arahide și lăsați-o să colecteze umiditate în gură înainte de a o înghiți într-o singură înghițitură mare. Asigurați-vă că aveți multă apă în apropiere.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Lăsați-l în pace

Uneori, când oamenii merg la spital crezând că există un os de pește înfipt în gât, de fapt nu există nimic acolo. De exemplu, în timpul unui studiu din 2017, cercetătorii au descoperit că 80 din 330 de persoane care au raportat oase de pește blocate în gât nu aveau nimic acolo.

Oasele de pește sunt foarte ascuțite și pot zgâria partea din spate a gâtului atunci când le înghițiți. Uneori, simțiți doar zgârietura în timp ce osul de pește trece în stomac

Când să vezi un medic

Dacă aveți probleme cu respirația, mergeți imediat la camera de urgență.

Dacă osul de pește este blocat în esofag sau în altă parte a tractului digestiv, acesta poate reprezenta un pericol real. Poate provoca un abces și, rareori, complicații care pun viața în pericol.

Consultați un medic dacă durerea este severă sau nu dispare după câteva zile. Obțineți ajutor medical imediat dacă vă confruntați cu:

- dureri în piept

- vânătăi

- umflătură

- salivare excesivă

- incapacitatea de a mânca sau de a bea

Vezi și: AVC, două tipuri. Analiza care arată dacă creierul e pierdut: Avem cazuri disperate de 30, 40 de ani. Știm că nu mai are sens, dar conștiința nu te lasă, încerci. Poți să ai surprize

Ce poate face un medic

Dacă nu reușiți să scoateți singur un os de pește, un medic îl poate elimina cu ușurință. Dacă nu pot vedea osul de pește în partea din spate a gâtului, cel mai probabil vor efectua o endoscopie.

Un endoscop este un tub lung, flexibil, cu o cameră mică la capăt. Un medic poate folosi acest instrument pentru a extrage osul de pește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel