Organe umane, scoase la imprimantă. Iovu: După ce printăm, o livrăm spitalului, iar chirurgul va implanta în organism respectivele implanturi

Organe umane – FOTO: Pexels@Opt_Lasers
Organe umane pot fi printate cu ajutorul unei bioimprimante unice în Europa. Acest lucru se întâmplă la Institutul de Cercetare Politehnică.

Organe umane precum urechi, inimi sau orice altă parte a corpului poate fi printată cu ajutorul unei imprimante unice la nivel european. La Institutul de Cercetare Politehnică există o bioimprimantă unică în Europa care poate printa cu celule. Doar alte două echipamente de acest gen mai există în lume, ambele fiind în Statele Unite ale Americii.

”Este important pentru că țesutul sau dacă un organ l-aș printa fără celule, ar putea fi respins de către organism pentru că organismul îl percepe ca pe un corp străin. Când adaug linii celulare este mai biocompatibil, mai ușor acceptat de organism”, a explicat la Vorbește Lumea de la Pro TV, Horia Iovu, coordonator Laborator Bioinginerie.

Vezi și: Metabolismul poate fi educat. Medic: 9 elemente care îl accelerează

Colaborări cu spitalele

Institutul are colaborări cu mai multe spitale din Capitală. Dacă un pacient se prezintă la camera de gardă cu fractură, medicii îi pot anunța pe cercetători, care pot printa cu ajutorul bioimprimantei organele care sunt afectate.

”Dacă o persoană a suferit o fractură de mandibulă. La spital i se face o radiografie imediată, radiografia ne-o trimite spitalul. Noi o  importăm în acest software și observăm aici  două defecte în această mandibulă. Softul va face reconstrucția, iar apoi noi vom printa inclusiv cu celule aceste defecte osoase. Apoi după ce printăm o livrăm spitalului, iar chirurgul va implanta în organism respectivele implanturi”, a mai explicat Horia Iovu.

Vezi și: Ar trebui să aibă România concediu menstrual PLĂTIT pentru femei? Românii, răspunsuri fulminante

Medicină regenerativă

Implantul este personalizat în funcție de fractura fiecărui individ. Bioiprimanta este  dedicată imprimării de ţesuturi, însă un aspect important este realizarea organelor artificiale, personalizate în funcție de fractura fiecărei persoane.

Medicina regenerativă deschide noi posibilități în domeniul medicinei – noi opțiuni și tratamente care, până de curând, păreau că aparțin de domeniul science-fiction.

O imprimantă 3D este o mașină care creează un produs dintr-o mare varietate de materiale: plastic, ceramică, sticlă, metal și chiar mai neobișnuite ingrediente, cum ar fi celulele vii. Dispozitivul functioneaza prin depunerea straturilor de material, imprimante la fel ca și imprimantele obișnuite, dar structura este organizată 3D, în straturi plate. Imprimantele 3D convenționale produc obiecte din materiale rigide. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel