Opioide: când sunt predispuși medicii să le prescrie și de ce

Medicamente
Cercetători susțin că medicii ar fi predispuși să prescrie opioide mai târziu în timpul zile și când sunt în întârziere cu programările.

Opioide, medici, rețete. Un studiu american, publicat în JAMA Network Open, susține că medicii au mai multe șanse de a prescrie opioide mai târziu în timpul zilei de muncă și când programările se termină cu întârziere. ”Aici crește recunoașterea că rata crescândă de prescriere de opioide în ultimele 3 decenii a fost un contribuabil major la criza națională de tulburare de utilizare a opioidelor și supradozaj”, notează autorii în lucrarea stiințifică.

Datele Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor arată că decesele cauzate de medicamente/opioide au crescut cu 88% în fiecare an din 2013 până în 2016.

Opioide, medici, rețete. Bănuiala cercetătorilor

Puține studii au luat în considerare presiunea timpului când vine vorba de deciziile medicului în prescrierea de medicamente. Autorii studiului au analizat și cum arată o zi plină a unui medic și câți pacienți are programați, dar și cât timp alocă la fiecare. Aceștia au plecat de la ipoteza că medicii ar putea prescrie opioide mai des în programările care au loc până la sfârșitul zilei.

Un studiu anterior a ajuns la o concluzie similară bănuielii lor. De la premisa lor au trecut la analizarea a datelor de la 678.319 de programări în asistența primară (medicină primară, de familie), informează medicalnewstoday.

Toți pacienții au vizitat medicul pentru a discuta despre noile condiții dureroase, pe care cercetătorii le-au grupat în cinci categorii:  dureri de cap, dureri de spate, boli ale articulațiilor, alte afecțiuni musculo-scheletice, inclusiv fibromialgia și alte sindromuri de durere. Niciunul dintre pacienți nu a primit o rețetă de opioid în ultimele 12 luni.

Pentru analiza lor, cercetătorii au grupat programările în seturi de trei, până la maximum 21 de întâlniri pe zi. Au adunat informații despre cât durează o programare - 10 minute, de exemplu, 0–9 minute întârziere sau 10–19 minute întârziere.

Opioide, medici, rețete. Concluzii

Concluzia generală: medicii au prescris opioide în timpul a 4,7% din programări. Autorii au observat că ”rate crescânde de prescriere de opioide pe măsură ce programările au progresat de-a lungul zilei și pe măsură ce au trecut în termen. În primele trei întâlniri ale zilei, medicii au prescris opioide 4% din timp. La 19-21 de întâlniri, 5,3% din programări au dus la o prescripție opioidă. În termeni relativ, aceasta este o creștere de 33% între prima și ultima programare a zilei”.

Cercetătorii adaugă că, în cadrul eșantionului lor, „dacă rata de prescriere a opioidului pentru primele trei vizite a avut menținute constant pe tot parcursul zilei, ar fi existat 4.459 de prescripții opioide mai puține”.

La ce alte concluzii au ajuns: dintre programările care au fost între 0 și 9 minute întârziere, 4,4% s-au încheiat cu o rețetă de opioid; programările care au întârziat cel puțin o oră au dus la o rețetă de opioid în 5,2% din cazuri.

Autorii cercetării mai susțin că nu cunosc ceea ce influențează deciziile unui medic și că studiul are anumite limitări fiind observațional, adică nu este posibil să interpretăm rezultatele ca fiind cauzale. Deși cercetătorii au avut acces la o cantitate mare de date, acestea nu pot fi generalizate pentru populația americană în general, adaugă aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel