OMS: varianta Omicron ia avans în fața Delta

Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it
Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății anunță, într-un raport epidemiologic, că varianta Omicorn a infecției COVID câștigă teren în fața tulpinii Delta.

Procentul cazurilor globale cu varianta Delta a coronavirusului este în scădere, pentru prima dată de când i s-a dat acest nume în aprilie, în timp ce noua variantă Omicron îşi continuă avansul, fiind deja prezentă în focarele cu transmitere comunitară, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS notează că deşi majoritatea cazurilor de infecţie cu Omicron identificate din noiembrie în peste 70 de ţări sunt asociate călătoriilor în străinătate, deja au început să apară focare de contagiere intracomunitară.

Organizaţia subliniază de asemenea că varianta Delta, care la jumătatea anului era deja dominantă la nivel global şi înainte de Omicron concentra secvenţierile în proporţie de 99,8% a cazurilor, acest procent a scăzut acum la 99,2%, potrivit estimărilor realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID, parteneră a OMS. Dintre 879.000 de cazuri secvenţiate de GISAID în ultimele 60 de zile, marea majoritate (872.000) au fost cu varianta Delta, însă Omicron a fost constatată deja în 3.755 de cazuri (0,4%), în condiţiile în care în urmă cu o săptămână acest procent era de 0,1%, fapt ce indică o progresie rapidă.

Actualele evidenţe, potrivit raportului, arată că varianta Omicron ia avans în faţa Delta în ce priveşte transmiterea şi o face mai rapid. Acest lucru s-a văzut nu doar în ţările cu incidenţă relativ scăzută a infectărilor cu Delta, precum Africa de Sud, prima ţară unde a fost detectată noua variantă, ci şi în ţările unde Delta reprezenta un procent înalt al cazurilor, precum Marea Britanie, se arată în raportul OMS.

În analiza sa asupra Omicron, OMS reiterează că varianta pare să afecteze eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 şi transmiterea, precum şi riscul de reinfectare (posibilitatea ca o persoană care a avut COVID-19 să se îmbolnăvească din nou). Studii preliminare independente ale OMS au arătat că Omicron scade protecţia împotriva reinfectării a patru dintre vaccinurile anti-COVID-19, precum cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi de Johnson &Johnson, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel