OMS: Varianta indiană Delta de coronavirus, pe cale să devină dominantă la nivel global
18 iun 2021, 23:44

Nou focar de coronavirus
Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India și prezentă la ora actuală în cel puțin 70 de țări, este pe cale să devină dominantă în lume din cauza capacității ei sporite de transmitere, a avertizat vineri directoarea pentru cercetare științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan.

Varianta indiană de coronavirus - denumită de OMS varianta Delta - este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Potrivit Public Health England (PHE), circa 99% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta, care în această țară a luat locul ca variantă dominantă variantei Alfa, cea care a provocat ultimul val epidemic.

În Germania deocamdată numai circa 6% din cazurile de COVID-19 sunt cu varianta Delta, dar directorul Institutului german de boli infecțioase Robert Koch, Lothar Wieler, a declarat vineri că „întrebarea nu este dacă, ci când” ea va deveni dominantă de asemenea în această țară, lucru care în opinia lui s-ar putea întâmpla până la toamnă.

Experții OMS consideră că evoluția pandemiei încă este foarte dinamică, din cauza diferitelor variante aflate în circulație, și este nevoie de mai multe cercetări asupra vaccinurilor folosite pentru a determina eficacitatea lor față de această evoluție a coronavirusului SARS-CoV-2.

OMS atrage atenția în acest timp că relaxarea restricțiilor antiepidemice sau declararea prematură a unei victorii împotriva pandemiei riscă să contribuie la răspândirea și mai accentuată a variantei indiene, noteză Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?