OMS va evalua dacă variola maimuței este o ”urgență de sănătate publică”

oms va evolua daca variola maimutei. FOTO Freepik @ marinademidiuk
OMS va evalua dacă variola maimuței este o ”urgență de sănătate publică”, în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri.  

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Creşterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Un nou caz de variola maimuței. Al doilea din țară

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a anunţat OMS.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în aceste ţări, printre care se numără Nigeria şi RD Congo, fiind semnalate cazuri şi în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică.

OMS ia în considerare în prezent ”schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. ”Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

”Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

OMS nu recomandă vaccinarea ”în masă” în acest moment

”Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (...) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.

”Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

România va primi o cotă parte de aproximativ 2.500 de vaccinuri împotriva variolei, după ce este finalizată achiziția de către Comisia Europeană.

”Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.

De altfel, luni, 13 iunie, a fost confirmat primul caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate. Pacientul diagnosticat va sta în izolare pentru o perioadă de 21 de zile, care se socotesc de la apariția simptomelor. Ancheta epidemiologică în acest caz se realizează de către DSP București.

Diferența dintre COVID și variola maimuței. Vom avea noi RESTRICȚII? Marinescu: Vorbim de un virus care se transmite greu

Confirmarea primului caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate, atrage atenția cu privire nu doar la modul de transmitere, care se realizează prin ”contact direct și prelungit”, cât mai ales asupra măsurilor pe care populația trebuie să le ia pentru a se feri de infectarea cu acest nou virus.

De altfel, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.

”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie.

Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.

”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Variola maimuței bagă OMS în reuniune de urgență. Kluge: Transmiterea s-ar putea accelera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel