OMS nu vede motive să includă varianta Lambda de coronavirus pe lista cu mutații îngrijorătoare

Coronavirus   Foto: Pixabay
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis miercuri că deocamdată nu există motive pentru ca varianta de coronavirus SARS-CoV-2 denumită „Lambda” și identificată inițial în Peru să fie considerată o variantă care produc îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă.

OMS a stabilit până în prezent patru variante de coronavirus care determină îngrijorare (Alfa, Beta, Delta și Gama), alte patru variante de interes pe care le monitorizează, plus trei alerte.

Varianta Lambda a fost detectată în 40 de țări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, varianta indiană.

„Important (în cazul unei variante) este să vedem cum circulă și dacă transmiterea se extinde. Ceea ce observăm în cazul variantei Lambda este că nu pare să se răspândească masiv când este semnalată într-o țară, inclusiv în Peru, unde a fost detectată prima dată”, explică șefa celulei tehnice anti-COVID-19 a OMS, Maria Von Kerkohve.

OMS a confirmat în acest context că varianta Gama (detectată prima dată în Brazilia) are o prevalență superioară variantei Lambda.

Cât despre mutații, experta OMS a spus că acestea sunt numeroase în cazul variantei Lambda, adăugând că orice schimbare suferită de coronavirusul SARS-CoV-2 este îngrijorătoare, întrucât astfel poate fi amenințată capacitatea vaccinurilor de a combate acest virus, lucru care totuși nu a fost observat până în prezent în cazul niciuneia dintre variantele menționate.

Responsabila pentru imunizare a OMS, Kate O'Brien, a asigurat că vaccinurile anti-COVID-19 autorizate până în prezent continuă să fie eficace împotriva tuturor variantelor descoperite, mai ales în combaterea cazurilor grave de îmbolnăvire și a spitalizărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel