OMEPRAZOLUM - prospect

Foto: Pixabay
OMEPRAZOLUM – prospect. Acțiune: Inhibitor al pompei de protoni, hiposecretor gastric; se activează la nivelul canaliculelor secretorii din celula parietală gastrică, unde blochează ATP-aza H+/K+, cu inhibarea atât a secreției acide bazale, cât și a celei provocate.

OMEPRAZOLUM – prospect:

Denumiri comerciale: OMEDAR, OMEPRAZOL, OMERAN, OMEZ, OMZATOL, ORTANOL, ULTOP 

Forma: Capsule gastrorezistente, pulbere pentru soluție perfuzabilă, liofilizat pentru soluție perfuzabilă, 

Indicații: Ulcer duodenal; ulcer duodenal; ulcer gastric sau eroziuni gastroduodenale asociate trat. cu AINS; eradicare Helicobacter pylori în ulcerul peptic; reflux gastro-esofagian simptomatic; dispepsie asociată hipersecreției acide; sindrom Zollinger-Ellison; pacienți cu risc de aspirație a conținutului gastric în timpul anesteziei generale; esofagită de reflux.

Contraindicații: Hipersensibilitate la omeprazol sau la celelalte componente ale produsului. Sarcină, alăptare.

Atenție!: Întâi se va exclude posibilitatea malignității leziunii, tratamentul putând atenua simptomele. Prudență în tratamentul cronic. Șoferi și activități de precizie. intoleranță ereditară la galactoză, sindrom de malabsorbție a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactoză, sucrază - isomaltază.

Reacții Adverse: Rar: rash, prurit, fotosensibilitate, eritem multiform, alopecie, artralgii, slăbiciune musculară și mialgii, cefalee, amețeală, parestezii, somnolență, in somnie și vertij, agitație, depresie și halucinații, predominant la pacienții cu afecțiuni severe. Tot rar: diaree, constipație, dureri abdominale, flatulență, uscăciunea gurii, stomatită și candidoză gastrointestinală, creșterea enzimelor hepatice. Encefalopatie la pacienții cu afectare hepatică severă preexistentă, hepatită, icter, Insuficiență Hepatică. Mai apar izolat: ginecomastie, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoză și pancitopenie, stare de rău, reacții de hipersensibilitate, urticarie, angioedem, febră, bronhospasm, nefrită interstițială. Uneori transpirații, vedere încețoșată, tulburări ale gustului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel