Omega-3 din uleiul de pește ar putea proteja împotriva Alzheimerului. Motivul pentru care încetinește degradarea celulelor cerebrale

Ulei de pește Foto: Freepik @pixel-shot.com
Ulei de pește Foto: Freepik @pixel-shot.com
  • Ulei de pește Foto: Freepik @pixel-shot.com
Un studiu recent indică faptul că suplimentele cu ulei de pește ar putea reduce riscul de Alzheimer la vârstnici cu predispoziție genetică.

Un studiu a arătat că administrarea de suplimente cu ulei de pește la vârste înaintate ar putea contribui la reducerea riscului de Alzheimer la unele persoane. Studiul de mici dimensiuni a arătat că, la persoanele în vârstă cu o genă care crește riscul de Alzheimer, suplimentele cu ulei de pește au redus degradarea celulelor nervoase din creier.

Experții sugerează că studiile clinice mai ample ar trebui să investigheze beneficiile suplimentelor omega-3 pentru persoanele cu risc ridicat de Alzheimer. Uleiul de pește face parte dintr-o dietă sănătoasă deoarece este o sursă bună de acizi grași omega-3 (PUFA omega-3).

Cu toate acestea, unele afirmații referitoare la sănătatea uleiurilor de pește sunt contestate, iar administrarea de suplimente poate fi asociată cu riscuri pentru sănătatea anumitor persoane. Studiul a constatat o reducere a degradării celulelor nervoase la persoanele cu gena care au primit ulei de pește, dar niciun beneficiu semnificativ pentru persoanele fără gena respectivă.

Rezultatele evidențiază potențialul intervențiilor nutriționale personalizate bazate pe predispoziția genetică, dar sunt necesare cercetări mai ample pentru a înțelege pe deplin implicațiile și a stabili orientări definitive.

Gena asociată cu riscul de Alzheimer

Asociația Alzheimer identifică mai mulți factori care cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer, inclusiv vârsta, fumatul, dietele nesănătoase, lipsa de exerciții fizice și istoricul familial. Gena APOE, în special APOEε4, este legată de Alzheimer, în special la cei care o moștenesc de la ambii părinți.

Un studiu la care au participat 102 persoane în vârstă de peste 75 de ani cu niveluri scăzute de acizi grași omega-3 a arătat că jumătate dintre acestea au primit zilnic 1,65 g de omega-3 în 3 capsule de gel moale, în timp ce grupul de control a primit geluri moi pe bază de ulei de soia. Cercetătorii și participanții nu știau ce tratament au primit.

La vizitele de monitorizare, aceștia au măsurat dezvoltarea leziunilor materiei albe și au evaluat funcția cognitivă. Studiul subliniază importanța abordării acestor factori pentru a preveni boala Alzheimer.

Citetșe și: Testul de sânge cu 90% acuratețe în prezicerea Alzheimerului. Importanța diagnosticării timpurii a Alzheimerului pentru dezvoltarea tratamentelor

Foto: Freepik

Efecte pozitive numai la persoanele cu gena APOEε4

Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele între participanții la tratamentele cu omega-3 și cei cu placebo. Cu toate acestea, cei cu gena APOEε4 au prezentat o diferență semnificativă în progresia leziunilor materiei albe.

Cei cu alela omega-3 au prezentat o degradare semnificativ mai redusă a celulelor nervoase comparativ cu cei din grupul placebo. Acest efect se poate datora mediului genetic și biochimic specific la purtătorii APOEε4, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și pot avea un răspuns metabolic sau inflamator diferit la PUFA omega-3.

Această genă este asociată cu inflamația crescută a creierului și cu stresul oxidativ, pe care se știe că PUFA-urile omega-3 le atenuează.

Vezi și: Lumina albastră: ecologică ziua, dar dăunătoare pentru sănătate seara. Relația complicată dintre ritmul circadian și prezența luminii albastre

Uleiul de pește poate fi un potențial tratament preventiv pentru unii

Un mic studiu sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot reduce riscul de Alzheimer la persoanele cu alela APOEε4. Cu toate acestea, autorii nu recomandă utilizarea suplimentelor de ulei de pește de către toate persoanele în vârstă, deoarece sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a verifica constatările lor.

Studiul nu a constatat nicio diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul placebo și grupul care a luat ulei de pește pe parcursul a trei ani. Autorii recomandă să nu se ia ulei de pește pentru a preveni demența, dar sugerează că acesta este în general sigur.

Molly Rapozo, nutriționist dietetician înregistrat și educator senior în nutriție și sănătate la Pacific Neuroscience Institute, recomandă ca oamenii să ia uleiuri de pește numai sub sfatul medicului, deoarece există efecte dependente de vârstă și doză, în special pentru cei cu două copii ale genei APOE4.

Între timp, se recomandă creșterea consumului de pești mici de apă rece, care sunt surse bune de grăsimi omega 3.

Cercetările privind efectele omega-3 PUFA asupra funcției cognitive și a sănătății creierului au fost criticate pentru domeniul lor de aplicare limitat. Allder și Rapozo au sugerat că mai multe studii ar trebui să includă eșantioane mai mari și mai diverse pentru a confirma constatările și a determina generalizabilitatea acestora.

Aceștia au sugerat, de asemenea, investigarea efectelor pe termen lung ale PUFA omega-3 asupra funcției cognitive și sănătății creierului, precum și doza optimă și formularea suplimentelor de ulei de pește.

Molly Rapozo a sugerat modificarea dozelor de omega-3 pentru a evalua mai bine efectele acestora, sugerând studii controlate randomizate pe scară largă și pe termen lung. Ei au sugerat, de asemenea, creșterea dozei de la 1,65 grame la 2 sau mai multe grame pe zi pentru a vedea un efect mai semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel