Octavian Jurma despre valul 5-Omicron: Boosterul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire

Vaccin
Octavian Jurma susține că Omicorn nu poate trece de imunitatea dată de celulele T, iar a treia doză de vaccin anti-COVID ne protejează de infectare și îmbolnăvire.

În cea mai recentă postare pe rețelel sociale, Ocatvian Jurma spune că ”imunitatea protectivă mediată de celulele T (CD4 și CD8 în imagini) rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această varianta depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi”.

Asta înseamnă că ”deși Omicron ne infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală”.

Ce mai spune Jurma:

”Protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi. Așadar dacă ai boosterul făcut sau/și te-au vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru ține că Delta și probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinati vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună).

Să începem anul tot cu vești bune: Imunitatea protectivă mediată de celulele T (CD4 și CD8) rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această varianta depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi. Acest lucru înseamnă că deși Omicron ne infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare). Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi. Așadar dacă ai boosterul făcut sau/și te-au vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o amenințare la fel de mare pentru ține că Delta și posibil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinati vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună).

Rețineți: infectare nu este egal cu îmbolnăvire. Vaccinul (în schemă simplă) și-a pierdut capacitatea de a împiedică infectarea dar nu și capacitatea de împiedică formele grave de boală și deces. Boosterul reface și o mare parte din protecția neutralizantă (împotriva infectării & transmiterii).

Așadar în Valul 5-Omicron: Boosterul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire. Convalescență + Vaccinul ne protejează și de infectare și de îmbolnăvire.

Primele 2x doze ne protejează de îmbolnăvire. Convalescența ne protejează de îmbolnăvire (variabil)”.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel