Ocluzia arterei carotide interne. Simptome și complicații

Artera carotidă internă asigură furnizarea de sânge în cortexul creierului, inclusiv lobii frontali, parietali și temporali. Doar părțile posterioare ale creierului sunt alimentate de diferite artere.

Carotida internă se împarte în două ramuri mari, arterele cerebrale medii și anterioare, iar simptomele apar din perturbarea fluxului de sânge în zonele pe care le furnizează, notează Livestrong.

Ocluzie fără simptome

Deși ocluzia acestei artere majore poate avea efecte devastatoare, nicio parte a creierului nu depinde doar de carotida internă dintr-o parte. Așa cum se arată în „Sobotta - Atlasul Anatomiei Umane", sângele curge în aceleași zone din arterele comunicante care provin din circulația posterioară și din carotida internă pe cealaltă parte.

Fiecare persoană se naște cu un grad diferit de comunicare între vasele mari de sânge. Prin urmare, simptomele variază foarte mult între pacienți. În plus, dacă ocluzia se dezvoltă treptat, arterele comunicante au mai mult timp pentru a crește și pentru a transmite mai mult sânge către cealaltă parte, în cazul în care ar trebui să ocupe. Conform „Principiilor neurologiei ale lui Adams și Victor", 30 până la 40 la sută dintre ocluziile arterei carotide interne apar fără simptome.

Simptome motorii

Ocluzia carotidei interne poate duce la paralizia întregii jumătăți opuse a feței și corpului. Aceasta se datorează în principal perturbării fluxului de sânge în artera cerebrală medie, una dintre cele două ramuri principale ale acesteia, ceea ce duce la un accident vascular cerebral în zona motorie principală a cortexului. Cealaltă ramură mare, artera cerebrală anterioară, furnizează sânge zonelor care controlează picioarele și membrele inferioare. Paralizia poate fi completă sau parțială, poate afecta doar un picior sau piciorul și brațul în partea opusă.

Vedere

Ocluzia carotidei este adesea precedată de orbirea temporară la un ochi, afecțiune cunoscută sub numele de amauroză fugax. După cum este descris în „Principiile lui Harrison de medicină internă", un accident vascular cerebral final poate provoca pierderea a jumătate din câmpul vizual sau a unei porțiuni mai mici din acesta. Senzația poate fi pierdută în cealaltă parte a corpului, deoarece partea senzorială a cortexului este furnizată și de artera cerebrală mijlocie. Ca și în cazul simptomelor motorii, tulburările senzoriale pot varia de la ușoare la severe. De asemenea, pacientul poate pierde simțul locației spațiale și poate fi incapabil să efectueze mișcări complexe, chiar dacă mușchii sunt complet funcționali.

Vorbirea și limbajul

Pacientul ar putea deveni complet mut sau ar putea dezvolta probleme de vorbire. Înțelegerea limbajului său ar putea fi intactă sau s-ar putea pierde complet. Simptomele de accident vascular cerebral se pot îmbunătăți adesea cu timpul, mai ales dacă pacientul este supus reabilitării cu exerciții specifice concepute pentru a restabili funcția pierdută.

Alte simptome

Pot apărea schimbări de personalitate, inclusiv pasivitatea și incapacitatea de a planifica. Conform „Principiilor de medicină internă ale lui Harrison", convulsiile sunt simptome frecvente ale unui accident vascular cerebral. Tulburările de gaze pot apărea chiar dacă nervii care furnizează mușchii ochilor nu sunt afectați - pacientul are dificultăți în mișcarea ochilor spre direcția pe care o alege. Memoria poate fi afectată. Incontinența urinară este un alt simptom posibil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel