Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Senzația de ochi uscat apare atunci când ochii produc prea puține lacrimi sau lacrimile se evaporă prea repede. Afecțiunea poate afecta unul sau ambii ochi. Schimbările stilului de viață pot ajuta, dar în cazuri severe, o persoană poate avea nevoie de medicamente sau de intervenții chirurgicale.
Senzația de ochi uscat poate fi de la ușor până la sever. Simptomele posibile includ durere sau disconfort ocular, vedere încețoșată și sensibilitate crescută la lumină, scrie Medical News Today.
- roșeață sau durere a ochilor
- lăcrimare excesivă
- o senzație de usturime sau de arsură în ochi
- o senzație de mizerie în ochi
- mucus fibros în sau în jurul ochilor
- sensibilitatea ochilor la fum sau vânt
- sensibilitate la lumină
- vedere încețoșată, mai ales spre sfârșitul zilei
- viziune dublă
- oboseală oculară după citire, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp
- dificultăți de a ține ochii deschi
- disconfort la purtarea lentilelor de contact
- pleoapele se lipesc la trezire
Unii oameni suferă de dureri oculare intense, care pot duce la anxietate și dificultăți în funcționarea zilnică.
Ochii sănătoși au o acoperire constantă de „film lacrimal”, care este o membrană fluidă care permite o vedere clară și previne uscarea ochilor. Glandele lacrimale sunt responsabile de producerea lacrimilor.
Principalele cauze ale uscăciunii ochiului sunt producția insuficientă de lacrimi și un dezechilibru în amestecul lacrimal, care le face să se evapore prea repede.
Dezechilibru în amestecul lacrimal
Filmul lacrimal este format din trei straturi: ulei, apă și mucus. Problemele cu oricare dintre acestea pot duce la simptome de ochi uscat.
Stratul superior al amestecului lacrimal este format din ulei care provine din glandele Meibomian de la marginile pleoapelor. Uleiurile ajută la netezirea suprafeței lacrimale și la încetinirea ratei de evaporare a lacrimilor. Nivelurile defectuoase ale uleiului pot face ca lacrimile să se evapore prea repede.
Anumite condiții pot bloca glandele Meibomian, întrerupând producția de ulei și făcând uscarea ochilor mai probabile. Exemplele includ afecțiunea inflamatorie a pleoapelor blefarita și afecțiunea inflamatorie a pielii rozacee.
Stratul mijlociu al amestecului lacrimal este cel mai gros și este format din apă și sare din glandele lacrimale sau „lacrimoniale”. Apa și sărurile ajută la curățarea ochilor prin spălarea particulelor și a iritanților.
Problemele cu stratul mijlociu pot duce la instabilitatea filmului lacrimal. Dacă stratul de apă este prea subțire, straturile de ulei și de mucus se pot atinge reciproc, rezultând o scurgere stringoasă, caracteristică ochilor uscați.
Stratul interior este format din mucus care permite lacrimilor să se răspândească uniform peste ochi. Problemele cu stratul interior pot duce la pete uscate pe cornee, care este membrana transparentă care se află în fața irisului și a pupilei ochiului.
Reducerea producției de lacrimi
Până la vârsta de 50 de ani, producția de lacrimi se reduce. Când producția de lacrimi scade până la un anumit punct, ochii pot deveni uscați și ușor iritați și inflamați. Acest lucru este mai frecvent la femei, mai ales după menopauză.
Mai jos sunt câțiva factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta ochi uscați.
Probleme cu pleoapele
De fiecare dată când o persoană clipește, pleoapele îi răspândesc o peliculă subțire de lacrimi pe suprafața ochilor. Problemele pleoapelor pot afecta mișcarea care clipește, care împrăștie filmul lacrimal în mod uniform peste ochi.
Exemple de astfel de probleme includ:
- ectropion, în care pleoapa se întoarce spre exterior
- entropion, în care pleoapa se întoarce spre interior
- blefarita, care este inflamația pleoapei
Purtarea lentilelor de contact poate afecta, de asemenea, mișcarea de clipire, provocând uscarea ochilor.
Pentru a diagnostica ochiul uscat, un medic va întreba despre simptomele unei persoane și va examina partea din față a ochiului. De asemenea, acesta pot efectua un examen oftalmologic detaliat pentru a vedea partea din spate a ochiului. Aceasta este o procedură simplă și nedureroasă care implică administrarea de picături oftalmice pentru dilatarea pupilei.
Examenul oftalmologic dilatat poate oferi informații despre următoarele:
- cantitatea de lacrimi pe care o fac ochii
- rata de evaporare a lacrimilor
- structura pleoapelor
Un medic va analiza, de asemenea, istoricul medical al unei persoane și va întreba despre orice medicamente sau suplimente pe care persoana le ia.
Asociația Americană de Optometrie oferă următoarele sfaturi pentru a ajuta la prevenirea uscăciunii ochilor:
- clipește regulat când citești sau te uiți la ecranul unui computer pentru perioade lungi de timp
- evită mediile exterioare uscate
- folosește un umidificator pentru a crește umiditatea interioară la serviciu și acasă
- bea multă apă pentru a evita deshidratarea
- cere sfaturile unui medic cu privire la suplimentele de luat pentru ochi uscat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...