Obstrucția nazală, cauze, simptome și tratament. Medic: Este una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la ORL

obstructia nazala. FOTO: Freepik @iherphotography
Obstrucția nazală ne poate influența starea de sănătate generală, venind la ”pachet” cu o serie de tulburări.

Obstrucția nazală este un simptom al altor probleme de sănătate, cum ar fi infecția sinusurilor sau chiar o răceală obișnuită, și poate avea impact asupra stării generale de sănătate.

”Obstrucția nazală, nasul înfundat, reprezintă diminuarea până la abolirea totală a capacității de a respira pe nas. Acest nas înfundat poate să apară brusc sau se poate instala insiduos. Obstrucția nazală poate să fie unilaterală sau bilaterală, poate să fie permanentă sau intermitentă. Poate evolua de sine stătător sau asociată cu alte simptome cum ar fi durere de cap, rinoree (scurgeri nazale, seroase, apoase, mucopurulente, uneori și cu sânge)”, a declarat dr. George Mincu, medic primar ORL, la Digi 24.

Obstrucția nazală determină multe tulburări asupra organismului începând cu respirația orală, care duce la uscăciunea cavității bucale și a faringelui și la o serie de afecțiuni traheo-bronșice, chiar și pulmonare, cu sforăit, cu apnee de somn, ceea ce determină pacientul să prezinte a doua zi somnolență și fatigabilitate, poate fi însoțită de o serie întreagă de alte afecțiuni adiacente, cum ar fi disfuncțiile tubare, cu otite medii, sinuzite. 

Obstrucția nazală, cauze

Potrivit medicului, obstrucția nazală are cauze malformative, care apar de la naștere, precum și deviația de sept nazal, care poate fi la rândul său de cauză congenitală sau poate fi posttraumatică, după un accident, de muncă, sportiv sau casnic.

”Foarte important în procesul de respirație nazală sunt cornetele nazale, două formațiuni care se găsesc de o parte și de cealaltă a foselor nazale și care sunt acoperite cu o mucoasă care își poate modifica volumul sub influența a numeroși factori: inflamatori, de mediu, de presiune atmosferică, de umiditate, factori de decubit, adică de poziția pe care o adoptăm.

Există și un ciclu nazal, adică o congestie a acestor cornete nazale, fiziologică, normală, care apare la orice individ care durează câteva minute și apare la un interval de câteva ore”, a mai spus medicul.

Alte cauze ale obstrucției nazale sunt:

- alergiile

- febra fânului

- creșterile necanceroase, numite polipi nazali sau tumori benigne în pasajele nazale

- tumorile sinuzale, deși acest lucru este rar

- expunerea la substanțe chimice

- iritanții din mediul înconjurător

- o infecție de lungă durată a sinusurilor, sinuzita cronică

- variante anatomice, cum ar fi un sept deviat, hipertrofia turbinatului inferior sau concha bullosa

- adenoizi măriți

- boala de reflux gastroesofagian, în special la sugar, arată Healthline.

De asemenea, precizează medicul, obstrucția nazală este acceptată de unii pacienți, însă pe alții îi supără în mod deosebit și ea reprezintă, în ultimii ani, una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la un consult medical de specialitate.

Obstrucția nazală, diagnostic și tratament

Diagnosticarea obstrucției nazale se realizează de către medic, ăn urma unui examen clinic ORL, ce se efectuează atât prin metodele clasice, inspecție, palpare, rinoscopie anterioară/posterioară, cât și prin metodele moderne de investigație: endoscopia nazală cu tuburi rigide ori flexibile, care permite vizualizarea în întregime a foselor nazale.

”Se mai asociază și examenul CT, care ne arată detalii și despre cavitățile anexe ale foselor nazale, respectiv sinusurile paranazale”, a spus medicul.

În ceea ce privește tratarea obstrucției nazale, aceasta se realizează în funcție de cauza determinantă, astfel:

Tratament medical ce se poate administra local, cu înlăturarea secrețiilor prin fluidizarea acestora sau cu administrarea de antiseptice, sub formă de spray, inhalații sau aerosoli, sau general, prin administrarea de antibiotice, medicație antialergică , antinflamatorie, imunostimulativă sau vitaminoterapie.

Tratament chirurgical. Se adresează în special patologiei malformative, tumorale, traumatice și se realizează prin metode minim invazive. 

Principalele proceduri de dezobstrucție includ:

- septoplastia, îndepărtarea septului nazal

- turbinoreducția, micșorarea dimensiunilor cornetelor nazale

- polipectomia nazală, eliminarea polipilor

- rinoseptomia funcțională.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de balonare și insomnie. Ce alte beneficii mai are pentru sănătate

Cum să ne suflăm nasul corect. Greșeala pe care o facem fără să ne dăm seama

Venirea toamnei reprezintă momentul în care sunt reluate activitățile în rândul copiilor, prin revenirea la grădiniță sau scoală, dar și al creșterii numărului de cazuri de viroze sau simple răceli, lucruri care vin ”la pachet” cu nasuri înfundate, precum și afecțiuni ale sistemului respirator.

Despre greșeala pe care o facem cei mai mulți dintre noi, în legătură cu suflatul nasului, dar și cum trebuie realizat în mod corect a vorbit dr. Bogdan Mocanu, medic ORL, la Antena 1.

”Merg de multe ori pe stradă și văd mămici cu copii, în parc, și le spun: Suflă tare nasul, să te audă mami cum sufli. Și exact modelul greșit de a sufla nasul, pentru că acel copil, în momentul în care își suflă nasul își introduce secrețiile în urechi, în sinusuri, pentru că suflă cu putere foarte mare și secrețiile se duc pe cotloanele cele mai apropiate, și doar o parte se exteriorizează.

Mămica este mulțumită pentru că cel mic nu mai are secreții multe în nas, dar nu știe că acele secreții lucrează undeva și copilul va face otită sau sinuzită. Și un adult, la fel, este și el la fel de predispus”, a explicat dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL, la Antena 1. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Tumora cerebrală, cauze, simptome, diagnostic și tratament. Medic: Nu este o condamnare la moarte. Nu trebuie privită așa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel