Obosești repede? Ar putea fi semn al unei viitoare boli cardiovasculare

Mișcare fizică
Exercițiile fizice foarte simple nu ar trebui să ne obosească. Dacă ne epuizează un simplu mers pe jos, ar trebui să luăm în calcul o vizită la medic, pentru că s-ar putea să descoperim o problemă de sănătate, sau să fie nevoie să facem schimbări în stilul de viață și dietă.

Oamenii care obosesc ușor la un exercițiu foarte ușor ar putea prezenta un risc mai mare pentru boli de inimă decât alții care nu au același nivel de oboseală, au arătat cercetările recente.

Studiul, care apare în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, a analizat un grup de 625 de persoane cu o vârstă medie de 68 de ani. Echipa a descoperit că cei care au obosit au avut un risc general mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

În primul rând, cercetătorii au calculat riscul fiecărei persoane de boli cardiace sau accident vascular cerebral, timp de 10 ani, folosind două formule diferite.

Apoi, după 4,5 ani, ei au evaluat fiecare participant cu un test care a constat în „o plimbare extrem de lentă”. Fiecare persoană a trebuit să meargă timp de 5 minute pe o banda de alergare setată într-un ritm de 1,5 mile pe oră. Acest test de exercițiu a fost de a examina „fatigabilitatea” lor.

După ce au studiat toate datele, cercetătorii au descoperit că cei care aveau scoruri de risc cardiovascular mai mari cu ani în urmă aveau mai multe șanse să raporteze că această simplă sarcină fizică era epuizantă.

„Chiar dacă ești epuizat pentru că ai un nou-născut acasă, aceasta ar fi considerată o sarcină foarte ușoară”, spune autorul studiului Jennifer Schrack, profesor asociat în departamentul de epidemiologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, doctor în medicină .

"Ar trebui să fie un efort foarte ușor. Când oamenii cred că efortul este mai mult decât foarte ușor, asta este un semnal."

Riscurile bolilor cardiovasculare, în creștere

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În timp ce numărul actual de decese cauzate de boli cardiovasculare este mare, experții cred că vor crește în următorii 15 ani de la 17,9 milioane în 2016 la peste 23,6 milioane în 2030 în întreaga lume.

American Heart Association (AHA) estimează că există 85,6 milioane de oameni în Statele Unite cu mai mult de un tip de boală cardiovasculară, iar aproape de jumătate dintre acești adulți au 60 de ani sau mai mult.

Termenul de „bolile cardiovasculare” este unul larg, care se poate referi la mai multe afecțiuni diferite. Există mai multe modalități de a reduce riscul de a dezvolta astfel de boli.

Alimentația este o parte semnificativă a unui sistem cardiovascular sănătos. Aceasta înseamnă consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate, grăsimi trans și sodiu. De asemenea, este vital să includem fructe și legume, cereale integrale, pește gras, dacă nu vegetarieni sau vegani, nuci, leguminoase și semințe.

De asemenea, este crucial să fiți activi fizic. Obiectivul OMS pentru menținerea unei inimi sănătoase este de a face cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână de exerciții moderate, cum ar fi mersul rapid.

Multe persoane le împart în cinci sesiuni de 30 de minute în fiecare săptămână. În mod alternativ, aceștia pot schimba acest regim pentru 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate, cum ar fi jogging sau alergare.

Dr. Salim Virani, cardiolog la Michael E. DeBakey VA Medical Center și profesor de cardiologie la Baylor College of Medicine din Houston, care nu a participat la studiu, observă că cercetătorii nu au măsurat „fatigabilitatea” la începutul studiului, ceea ce le-ar fi permis să compare cele două teste după 4,5 ani.

Cu toate acestea, Schrack spune că oamenii pot utiliza acest simptom ca semn că ar trebui să acorde mai multă atenție sănătății lor cardiovasculare și, eventual, să facă modificări care ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel