Obiectul din bucătărie de care trebuie să scapi urgent. Duce la cancer

tigaile - FOTO: Freepik
Acesta este obiectul din bucătărie pe care trebuie să îl arunci urgent. Te otrăvește cu fiecare utilizare și duce la cancer și multe alte probleme de sănătate. 

Vezi și: Cum să-ți repari o unghie ruptă. Ai nevoie de un pliculeț de ceai

În ultimele luni, o problemă neașteptată a ajuns în prim-planul atenției publice: vaporii toxici eliberați de vasele de gătit antiaderente, cunoscuți pentru riscurile pe care le implică pentru sănătate.

Acești vapori pot cauza o boală cunoscută sub numele de "gripa Teflon", iar cazurile au crescut alarmant în 2023, când sute de oameni au fost afectați de simptome severe. De la febră și frisoane, la dureri musculare și greață, aceste simptome sunt rezultatul unei expuneri periculoase la un inamic invizibil care se află chiar în bucătăriile noastre.

Tigăile de Teflon, compuși nocivi

Medicul specialist diabetolog, dr. Ancuța Leonte, a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele tigăilor din teflon, mai ales în cazul celor zgâriate. Într-un clip postat pe Instagram, dr. Leonte a explicat că la temperaturi ridicate, tigăile din teflon pot elibera compuși toxici, având un impact negativ asupra sănătății. Aceste substanțe pot fi periculoase mai ales pentru persoanele cu afecțiuni metabolice sau care se află în risc crescut de boli cronice.

"Tigăile din teflon, mai ales dacă sunt zgâriate. Pot elibera compuși toxici la temperaturi ridicate. Alege variante din oțel inoxidabil, fontă sau ceramice", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.

Vezi și: Calciul, impactul asupra riscului de cancer colorectal. Acționează ca o barieră naturală

Creșterea alarmantă a cazurilor în 2023

Potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, numărul cazurilor de febră polimerică, cunoscută și sub numele de "gripa Teflon", s-a triplat în 2023. Dacă în 2019 au fost raportate doar 79 de cazuri, în 2023 numărul acestora a ajuns la 267, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la pericolele ascunse ale vaporilor proveniți de la vasele de gătit antiaderente.

Tigăile de teflon - FOTO: Freepik

Ce este gripa Teflon?

"Gripa Teflon" este o afecțiune provocată de inhalarea vaporilor degajați de suprafețele antiaderente acoperite cu politetrafluoroetilenă (PTFE), un material care se descompune la temperaturi mari, eliberând gaze toxice. Simptomele includ:

- Dureri de cap

- Febră

- Frisoane

- Gust neplăcut

- Sete excesivă

- Tuse

- Greață

- Slăbiciune

- Dureri musculare sau crampe

De obicei, simptomele apar la câteva ore după expunerea la vapori și pot dura între una și două zile. Deși febra polimerică nu este considerată o afecțiune mortală, creșterea numărului de cazuri subliniază importanța conștientizării riscurilor legate de utilizarea vaselor antiaderente.

Vezi și: Tusea, simptomul care poate ascunde afecțiuni grave. Când devine îngrijorătoare. Prof. univ. dr. Cristian Oancea: E foarte important

Prevenirea expunerii la vaporii de PTFE

Pentru a preveni expunerea la vaporii periculoși de PTFE, experții recomandă mai multe măsuri de precauție:

Ventilarea corespunzătoare: Folosirea ventilatoarelor de evacuare, deschiderea ferestrelor sau utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA poate ajuta la reducerea vaporilor toxici din aer.

Evitarea curățării abrazive: Lăsarea tigăilor antiaderente să fie curățate cu produse care nu deteriorează suprafața poate preveni eliberarea de particule toxice.

Alternative mai sigure: Optează pentru vase de gătit din materiale precum oțel inoxidabil, fontă sau ceramica, care nu prezintă aceleași riscuri pentru sănătate, potrivit Study Finds.

Vezi și: Demența și speranța de viață. Cât timp mai rămâne după diagnostic

Teflonul și riscurile asociate cu substanța C8

Teflonul conține un compus chimic numit acid perfluorooctanoic (PFOA), cunoscut și sub denumirea de C8, care este legat de mai multe boli grave. Expunerea la C8 a fost asociată cu riscuri crescute de:

- Cancer renal

- Cancer testicular

- Afecțiuni ale tiroidei

- Colită ulcerativă

- Dislipidemie (probleme cu nivelurile de colesterol)

- Preeclampsie (complicație a sarcinii)

C8 este o substanță persistentă, care rămâne în mediu și în corpul uman pentru perioade lungi de timp, crescând riscurile pentru sănătate. Cercetările sunt în curs pentru a înțelege mai bine impactul acestuia și pentru a reglementa mai strict utilizarea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel