Obiceiuri sănătoase în vacanța de Paște: sfaturi utile

Obiceiurile sănătoase nu trebuie uitate în vacanța de Paște FOTO: pexels.com
Obiceiurile sănătoase nu trebuie uitate în vacanțe, fie ele și scurte cum e cea de Paște. Specialiștii de la Harvard Medical School fac câteva recomandări.

Obiceiuri sănătoase și în vacanță? De ce nu? Medici de la Harvard Medical School recomandă când mergeți în concediu, pe health.harvard.edu, să nu lăsați acasă obiceiurile sănătoase din timpul anului, să nu vă lipsească și bagaje câteva medicamente, dar și să fiți la zi cu vaccinurile. Iar acolo să aveți grijă și de unde mâncați.

Câteva dintre sfaturile acestora:

1. Întăriți-vă sistemul imunitar – dacă știți că veți merge mult pe jos și ați fost inactiv o vreme gândiți un program de mers pe jos la programul de exerciții obișnuite. Urcați timp de 30 până la 45 de minute pe zi - puteți să-l rupeți în segmente de cinci până la 20 de minute. Purtați un dispozitiv care să vă monitorizeze pașii și urmăriți să aveți puțin 100 de pași pe minut, adică un ritm moderat până la rapid.

2. Un consult medical înainte de vacanțăfaceți-l cu 4-6 săptămâni înainte de concediu și asigurați-vă că sunteți la curent cu vaccinurile, cum ar fi tetanosul și hepatita A. Vedeți dacă vaccinurile suplimentare sunt necesare pentru destinația voastră și țineți cont că ar putea dura câteva săptămâni pentru ca vaccinurile să ofere protecție.

3. Luați cu voi preventiv medicamente - dacă luați tratament asigurați-vă că aveți mai mult decât veți avea nevoie, poate vă întoarceți cu întârziere acasă. Ar fi bine să aveți cu voi o listă completă a tuturor prescripțiilor și a tuturor rapoartelor medicale de care ați avea nevoie, spre exemplu - o copie a celei mai recente electrocardiograme dacă aveți o afecțiune cardiacă, recomandă medicii. Ar fi bine să păstrați pastilele în sticlele/cutiile/pachetele originale și le împachetați în geanta de mână, nu în bagaje – acestea din urmă se mai pot pierde. În plus, dacă știți că sistemul digestiv vă face surprize când călătoriți vorbiți cu medicul legat de un antibiotic în cazul apariției diareei severe.

4. Hidratați-văe foarte importantă, mai ales dacă drumurile presupun să stați mai mult în aer liber sau în locuri uscate, cum sunt avioanele. Ar fi bine să nu vă bazați pe sete ca un indicator pentru a afla dacă sunteți hidratat sau nu. Cam aproximativ 10 cești de fluide zilnic e doza recomandată; apa, cafeaua (atât normală, cât și cea fără cofeină) și ceaiul sunt surse ideale. Însă, e bien să evitați sucurile, băuturile aromate de suc și băuturi energizante deoarece conțin cantități mari de zahăr și aditivi. Lichide puteți obține și din alimente bogate în apă ca fructele - portocale, pepeni, fructe de pădure - și legumele - castraveți, telină, ardei grași.

5. Protejați-vă împotriva cheagurilor de sânge - un zbor lung sau un drum lung crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în venele piciorului. Nu numai că pot afecta circulația piciorului, dar pot fi și mortale dacă se rup și se deplasează la plămâni. Faceți pauze, mergeți pe jos sau faceți exerciții. Sunt recomandate șosetele de compresie, diminuează umflarea picioarelor.

6. Aveți grijă la țânțari și căpușe - pot duce la multe boli, în funcție de regiune - malaria, febra Dengue, boala virusului Zika și Lyme. Dacă ajungeți într-o zonă în care bolile cauzate de insecte reprezintă un risc, purtați cămăși cu mâneci lungi și prindeți partea inferioară a pantalonilor în șosete. De asemenea, încercați să evitați să ieșiți la amurg când țânțarii sunt cei mai activi.

7. Fiți atenți la ce mâncați și beți - dacă călătoriți într-o țară subdezvoltată, urmați întotdeauna măsuri de precauție cu hrană și apă; folosiți numai apă îmbuteliată fiartă sau sigilată pentru a bea și peria dinții. Gheața ar trebui, de asemenea, să fie făcută din apă purificată. Mâncați numai legume și fructe gătite, pe care le coaceți voi înșivă. Evitați toate alimentele de pe stradă. Și întotdeauna spălați-vă bine mâinile cu apă caldă și săpun înainte să mâncați sau purtați mereu cu voi o loțiune de mâini ce curăță.

De ce e bine să plecați în vacanță

Câteva zile departe vă ajută să trăiți mai mult, sugerează un studiu din 2018 al revistei "Nutriție, sănătate și îmbătrânire". Cercetarea s-a făcut pe circa 600 de bărbați de vârstă mijlocie care au adoptat un program personalizat de sănătate care a inclus sfaturi despre sport, mâncare sănătoasă, pierderea în greutate si cum să renunțe la fumat. Grupul a fost monitorizat 30 de ani.

Rezultatele: programul de sănătate a ajutat bărbații să reducă riscul de boli cardiovasculare, iar cei care au avut concediu anual de mai putin de trei săptămâni au avut un risc cu 37% mai mare de a muri în comparație cu cei care au luat mai mult de trei săptămâni. Bărbații care au avut mai puține zile libere au avut tendința să lucreze mai mult și să doarmă mai puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel