Obiceiul de a-ți roade unghiile nu este doar un simplu obicei: iată când devine o PROBLEMĂ și trebuie rezolvată la PSIHOLOG

Obiceiul de a roade unghiile este nesănătos Foto: pexels.com
Obiceiul de a-ți roade unghiile este văzut, în general, doar ca un obicei prost, inofensiv. Unii specialiști însă spun că nu e chiar așa de simplu.

Din când în când cu toții trebuie să ne fi văzut copiii rozându-și unghiile. Le spunem să se oprească și, de obicei, acolo se termină tot. Dar câți dintre noi am luat-o în serios și am făcut ceva în privința asta? Foarte puțini. Pentru că până la urmă este doar un obicei prost, sau cel puțin așa credem noi despre el.

Muşcatul unghiilor, oricât de îngrijorător ar suna, nu este doar un simplu obicei, este ceva mult mai grav.

Dr. Neeraj Nagaich, Consultant Senior, Gastroenterologie, Spitalul Fortis Escorts, Jaipur, spune că mușcatul unghiilor este mai mult o problemă de comportament. Copiii, sau chiar adolescenții, care sunt stresați sau anxioși, încep să-și roadă unghiile pentru a-și controla gândurile.

 „Acest lucru ar trebui să fie privit ca o problemă de îngrijorare. Dacă vezi copilul tău rozându-și unghiile, este un risc mare să aibă o problemă. Fă-ți timp pentru copilul tău și încearcă să întrebi ce-l stresează. Dacă nu este controlată cel mai devreme, aceasta se poate dezvolta într-o tulburare obsesiv-compulsivă și va fi greu de renunțat”, spune Nagaich.

El adaugă că mușcatul unghiilor poate avea efecte grave asupra sănătății. „Muşcatul unghiilor nu numai că dăunează unghiilor, dar poate afecta sănătatea generală. De la eroziunea cavității bucale la probleme gastrointestinale, poate afecta sănătatea. Digestia proasta, diareea frecventă, respirația urât mirositoare și problemele la mestecat alimente sunt toate rezultatul mușcatului unghiilor. În timp, aceste probleme se pot agrava și pot face să se îmbolnăvească grav. De ce? Pentru că există atât de multă murdărie și bacterii care trăiesc sau se înmulțesc în unghiile noastre și pe care le mâncăm, într-un fel”, spune el.

Mușcatul unghiilor poate, de asemenea, să scadă stima de sine într-o mare măsură. „Văzând acele unghii mușcate, care sunt adesea neplăcute de privit, în public poate afecta stima de sine. Prin urmare, este important ca cineva să abordeze acest obicei cât mai curând posibil și înainte ca acesta să devină o chestiune de îngrijorare”, opinează Nagaich.

O chestiune de îngrijorare este însă faptul că nu mulți văd asta ca pe o problemă și nimeni nu vorbește despre asta. Motivul este lipsa de conștientizare. „Este important să răspândim conștientizarea obiceiului și a lucrurilor pe care le înseamnă. Părinții și copiii deopotrivă ar trebui să fie învățați despre cum nu este doar un obicei prost, ci și o amenințare pentru sănătatea bună”, explică Nagaich.

Conștientizarea, primul pas

O soluție la acest lucru poate fi includerea bolilor de a mușca unghiile ca subiect în clasele primare. „Dacă mușcatul de unghii poate fi adăugat ca subiect separat în programa școlară, ar genera o mai mare conștientizare cu privire la relele obiceiului. Mai mult, pentru că părinții ar fi, de asemenea, conștienți de faptul că copilul lor este stresat sau trece printr-o situație grea dacă văd oricare dintre aceste semne”, adaugă Nagaich.

Deși nu există un tratament permanent pentru a opri mușcatul unghiilor, discutarea problemei ar fi de ajutor. „De asemenea, se poate încuraja să practice exerciții de respirație. Yoga, meditația sau o vizită la un psiholog, dacă este necesar, ar ajuta la reducerea obiceiului. Dar amintiți-vă că acest lucru trebuie făcut înainte ca obiceiul să exagereze”, ne sfătuiește Nagaich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel