Legătura dintre obezitatea și depresie. Impact mental

Obezitatea
Peste 50% din populația globului suferă de obezitate, mulți dintre cei bolnavi ajungând la depresie.

O echipă internaţională formată din oameni de ştiinţă din Australia şi Marea Britanie susţine că a descoperit cea mai solidă dovadă identificată până în prezent a legăturii dintre obezitate şi depresie, conform unui studiu publicat marţi, citat de Xinhua. Cercetarea efectuată de Universitatea Australiei de Sud (UniSA) şi Universitatea din Exeter, Marea Britanie, dezvăluie faptul că impactul mental al obezităţii poate cauza depresie.

Oamenii de ştiinţă au analizat date medicale de la 48.000 de pacienţi din Marea Britanie diagnosticaţi cu depresie pe care le-au comparat cu informaţii de la un grup de control alcătuit din 290.000 de persoane. Autoarea principală a studiului, Elina Hypponen, de la UniSA, a declarat că echipa sa a utilizat o abordare genomică în cadrul acestei cercetări. „Am separat componenta psihologică a obezităţii de impactul problemelor de sănătate asociate obezităţii folosind gene asociate cu un indice de masă corporală mai mare (IMC), dar cu un risc scăzut de boli, precum diabetul”, a explicat Elina într-un comunicat emis marţi.

Kilogramele în plus duc la depresie

„Aceste gene s-au dovedit a fi la fel de intens legate de depresie ca cele asociate cu IMC mai mare şi cu diabetul. Acest lucru sugerează că supraponderabilitatea provoacă depresie, cu şi fără probleme de sănătate asociate, în special în cazul femeilor”, a adăugat cercetătoarea.

„Actuala epidemie globală de obezitate este foarte îngrijorătoare. Studiul nostru demonstrează că supraponderabilitatea nu creşte doar riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi cancerul şi bolile cardiovasculare, ci poate conduce la depresie', a subliniat Hypponen.

O persoană este considerată obeză dacă are o greutate cu peste 20% mai mare faţă de cea ideală. Potrivit Institutului australian pentru sănătate şi bunăstare (AIHW), aproape două treimi dintre australieni erau supraponderali sau obezi în 2014-2015. În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că bărbaţii foarte slabi au un risc mai mare de a suferi de depresie în comparaţie cu femeile subponderale sau cu bărbaţii normoponderali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel