Obezitate: Transportul public face bine la siluetă

Autobuz
Un nou studiu arată că, într-o regiune, cu cât mai mulți locuitori optează pentru folosirea transportului în comun, de acasă spre muncă și invers, cu atât mai mult scade rata obezității din regiunea respectivă. Iată de ce merită să ne înghesuim în autobuz: 

Serviciile de transport public oferă numeroase beneficii economice pentru o comunitate. Un bonus însă aduc și pentru sănătatea publică, dat fiind faptul că un nou studiu asociază mersul cu transportul în comun cu o rată mai scăzută de obezitate pentru întreaga populație!

Cu fiecare procent de călători în plus, obezitatea scade cu 0,4%

Noul studiu, studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Illinois la Urbana-Champaign și Georgia Tech, a comparat și analizat datele naționale între anii 2001 și 2009. Cercetătorii au descoperit că o creștere cu un singur procent (1%) a numărului celor care folosesc transportul public este asociată cu o obezitate mai mică cu 0,473 puncte procentuale în mai multe regiuni din Statele Unite.

„Alegerea transportului în comun în detrimentul condusului creează oportunități pentru exerciții fizice care altfel nu pot exista", a explicat Sheldon H. Jacobson, coautor al studiului. „În loc doar să iasă din casă și să se urce în mașină, călătorii trebuie să meargă de la casă până la o stație de autobuz și de la stația unde coboară până la destinație".

Rezultatele studiului, publicat în revista Transport Research Part A: Policy and Practice, detaliază o analiză computațională a datelor publice privind sănătatea, transportul și de recensământ din 227 de regiuni din 45 de state, între anii 2001 și 2009. Diferențele dintre factorii economici și stilul de viață inclusiv petrecerea timpului liber, venitul gospodăriei, acoperirea asistenței medicale și finanțarea de transportului public au fost incluse în analiză.

Un studiu anterior arăta o scădere de doar 0,2%

Noua analiză este în concordanță cu lucrările anterioare ale cercetatorilor - care au constatat că fiecare creștere procentuală de un punct în trasportul public din aceste regiuni a fost asociată cu o rată de obezitate mai mică cu 0,221 puncte procentuale.

„Noua cercetare are o abordare longitudinală, ceea ce înseamnă că am examinat diferențele între 2001 și 2009, permitându-ne să controlăm mai bine factorii care ar putea influența, astfel, analiza", a explicat co-autorul studiului, Douglas M. King, lector senior la Ingineria sistemelor industriale și a întreprinderilor din Illinois. „De exemplu, factori cum ar fi vremea sau geografia fizică, care pot influența rata de obezitate a unei regiuni în 2001 și 2009 sunt controlate, deoarece impactul lor este prezent în ambele perioade de timp".

În timp ce estimările calculate din cele două studii diferă ca magnitudine, ele nu difera într-un mod semnificativ statistic, spun cercetătorii. Cu toate acestea, ambele studii sugerează că utilizarea în creștere a tranzitului public este asociată cu o reducere a ratei de obezitate în regiunea respectivă.

Efectul colectiv e clar, nu și cel personal

„Deoarece această analiză este la nivel regional, implicațiile pentru o persoană obișnuită nu sunt clare”, a spus Jacobson. „Rezultatele indică faptul că atunci când mai mulți oameni optează să utilizeze transportul public, rata de obezitate la nivel de regiune tinde să scadă, deși nu implică în mod necesar că o anumită persoană are risc mai mic să fie obeză dacă folosește frecvent transportul public".

Acest studiu se concentrează asupra datelor colectate în anii 2001 și 2009, când transportul feroviar și cel cu autobuzul erau principalele moduri de transport în comun în SUA.

„Va fi interesant să vedem cum Uber și Lyft, precum și programele de bike-share vor influența acest tip de analiză în viitor", a arătat Jacobson, într-un material dat publicității de University of Illinois College of Engineering.

„Cercetările noastre sugerează că investițiile în transportul public pot oferi opțiuni de transport mai eficiente, care nu numai că ajută mediul, ci pot oferi și beneficii pentru sănătatea publică".

Studiul, integral (open acces), poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel