Obezitate: consumul băuturilor dulci, în scădere, dar încă la nivel ridicat

Sucuri
Consumul băuturilor dulci a scăzut, dar continuă să fie la un nivel ridicat. Conform sudiilor, cele carbogazoase au fost considerate cele mai periculoase, motiv pentru care s-a redus consumul lor.

Potrivit unui nou studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine, ponderea copiilor și adolescenților care consumă băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) și caloriile pe care le consumă din acestea au scăzut semnificativ între 2003 și 2014. Aceasta vine pe fondul creșterii numărului de copii cu obezitate până la cifre îngrijorătoare.

Această scădere a consumului a fost constatată în rândul copiilor și adolescenților din toate grupurile studiate, inclusiv cei care participă la „Programul suplimentar de asistență în nutriție” (SNAP), programul american finanțat federal care oferă asistență alimentară a peste 40 de milioane de americani cu venituri mici în fiecare lună – dintre care jumătate sunt copii. Cu toate acestea, studiul a demonstrat că, chiar și cu această scădere, nivelurile actuale rămân prea mari, 61% dintre copii și 75,6% dintre beneficiarii SNAP consumă încă o băutură îndilcită într-o zi tipică, notează Medicaxpress.

"În timp ce scăderile observate ale consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la copii în ultimul deceniu sunt promițătoare, tendințele mai puțin favorabile în rândul copiilor sugerează necesitatea unor eforturi mai direcționate pentru reducerea consumului de băuturi zaharoase", a explicat cercetătorul principal J. Wyatt Koma, independent Cercetător, Washington, DC, SUA. 

Cercetătorii au utilizat date despre diete reprezentative la nivel național pentru 15.645 de copii și adolescenți (cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani), din Studii naționale de sănătate și nutriție (NHANES) din 2003-2014.

Aceștia au clasificat copiii în funcție de participarea auto-raportată la programul SNAP și veniturile gospodăriei: 27,8% au fost participanți la SNAP; 15,3 la sută au fost eligibili pentru venituri, dar nu au fost participanți la SNAP; 29,7 la sută au avut venituri mai mici, care erau neeligibile pentru SNAP; iar 27,2 la sută au avut venituri mai mari, care nu au fost eligibile pentru SNAP.

Analiza a determinat ponderea copiilor din diferitele grupuri care au consumat o băutură îndulcită cu zahăr într-o zi tipică, precum și consumul zilnic per capita de calorii din 2003-2014. SSB-urile au fost definite ca orice băutură nealcoolică cu adaos de zahăr, inclusiv carbogazoase, băuturi de fructe și lapte aromate, consumate într-o anumită zi.

Consumul băuturilor carbogazoase a scăzut cel mai mult 

Acest studiu a dat câteva descoperiri semnificative. Din 2003 până în 2014, ponderea copiilor care consumă un băuturi îndulcite într-o zi obișnuită a scăzut semnificativ în toate grupurile de participare SNAP, determinate în principal de scăderea consumului de băuturi carbogazoase. În rândul copiilor care au fost participanți la SNAP, procentul băuturilor dulci a scăzut de la 84,2 la sută la 75,6 la sută, iar consumul zilnic de calorii a scăzut de la 267 la 182 calorii.

În 2014, aproape unul din patru copii care erau eligibili pentru venituri pentru programul SNAP a consumat o băutură cu fructe pe zi (participanți la SNAP: 24,8 la sută; neparticipanți eligibili la venit: 23,4 la sută).

Ponderea participanților la SNAP care consumă o băutură pentru sportivi în orice zi s-a triplat în perioada 2003 - 2014 (de la 2,6 la sută la 8,4 la sută).

Deși succesul SNAP în reducerea foametei și a insecurității alimentare în SUA este bine documentat, atenția asupra sănătății publice s-a orientat mai recent către obiectivele secundare ale programului SNAP: îmbunătățirea calității dietei și prevenirea obezității în rândul participanților.

Autor principal Sara N. Bleich, Departamentul de politici și management în sănătate, Harvard T.H. Școala Chan de Sănătate Publică, Boston, MA, SUA, a observat: „Rezultatele noastre confirmă faptul că eforturile de reducere a consumului de băuturi dulci în ultimul deceniu au avut succes, de asemenea, sugerează că supravegherea continuă a consumului de băuturi dulci pentru copii în funcție de tipul de băutură este importantă, având în vedere tendințele de consum pentru băuturi sportive / energetice și băuturi dulci și ne-tradiționale, precum aromatizate Aceste tendințe ar putea reduce sau elimina realizările din ultimele decenii, limitând consumul de SSB. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel