O nouă tulpină COVID descoperită în Belgia. Ce se știe despre ea

Plămâni. Foto: Pexels
Cercetători belgieni au descoperit o nouă tulpină COVID și nu cunosc încă efectele acesteia.

Experți de la Universitatea din Liege, Belgia, au identificat, în ianuarie, o nouă tulpină a infecției COVID. Nu cunosc încă efectele acestei tulpine. Noua tulpină, cunoscută ca Spike Insertion (SI) şi a cărei denumire ştiinţifică este B.1.214, nu est încă clasificată ca "variantă îngrijorătoare" (VOC), cum sunt denumite variantele britanică (B.1.117), sud-africană (B.1.351) şi braziliană (P.1). Spre deosebire de aceste variante, mutaţia descoperită în Belgia s-a produs prin inserţia de noi nucleoizi în secvenţa proteinei virusului, în timp ce variantele anterioare s-au creat prin intervenţii la nivelul genomului, a explicat ziarului Le Soir, Vicent Bours, responsabil al laboratorului de analiză şi de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2 de la Universitatea din Liege.

Totuşi, cercetătorii au subliniat că noua variantă "încă nu suscită o preocupare deosebită privind pericolul său" şi că nu se ştie încă dacă îi conferă virusului originar vreun avantaj în termeni de mai mare răspândire. Este posibil ca această variantă să reprezinte deja 4 % dintre noile contagieri în mostrele prelevate, un procent aproape egal cu cel al variantelor sud-africană şi braziliană, în condiţiile în care cea britanică reprezintă între 70 şi 75 % dintre contagierile din Belgia, potrivit cercetătorilor.

"Se poate observa o creştere a cazurilor în Belgia, mai ales la Bruxelles, în Brabantul Flamand şi în provincia Hainaut, dar suntem aproape siguri că nu este vorba de tulpina belgiană", a explicat Bours, care a estimat că noua variantă "ar putea proveni din Africa subsahariană şi s-ar fi putut răspândi la noi prin intermediul călătoriilor", arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel