O jumătate de milion de oameni trăiesc cu boala celiacă nediagnosticată. Care sunt simptomele

Ești umflat, te simți letargic și ai mai multă flatulență decât o femeie însărcinată. Te gândești că poate că ai mâncat prea mult sau trebuie să tai din carbohidrați. Sau poate că suferi de boala Celiacă.

Boala Celiacă este o afecțiune digestivă obișnuită în care „intestinul subțire se inflamează și nu poate absorbi nutrienții", afirmă NHS Anglia.

Potrivit Celiac UK, 76% din cei 650.000 de oameni din Marea Britanie cu boală celiacă, nici măcar nu știu că o au, cu mai puțin de un sfert (24%) au un diagnostic medical.

Dintre aceștia, majoritatea sunt femei; boala celiacă afectează de două ori mai mult decât femeile decât bărbații, notează Womenshealthmag.

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care este cauzată de sistemul imunitar care reacționează la gluten prin deteriorarea căptușelii intestinului subțire. Drept urmare, proiecțiile sub formă de deget ale intestinului subțire (cunoscute sub numele de vilozități) care permit organismului să absoarbă nutrienți din alimente în sânge nu pot funcționa corect - sau în cazuri severe, deloc.

„Lăsată nediagnosticată și netratată, boala celiacă poate duce la deficiențe nutriționale, inclusiv anemie (atât deficiență de fier, cât și anaemii cu deficit de vitamina B), osteoporoză, ataxie de gluten și neuropatie și, deși rare, există un risc crescut de cancer de intestin subțire și de limfom intestinal. ", spune Norma McGough, de la Celiac UK. De asemenea, este asociat cu alte afecțiuni autoimune, cum ar fi problemele tiroidiene și simptomele diabetului.

„Deși boala celiacă este o afecțiune genetică care este declanșată de consumul de gluten, există și declanșatori de mediu care influențează dezvoltarea acesteia - și care încă nu sunt clare.

Care sunt simptomele bolii celiace?

Diaree severă sau ocazională
Exces de gaze
Constipație
Greață și / sau vărsături
Dureri de stomac, crampe și balonare
Oboseală
Pierdere în greutate inexplicabilă
Ulceratii bucale
Erupții cutanate
Probleme cu smalțul dinților
depresie
Avort spontan repetat

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel