Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
„Există (...) adevărate restaurante virtuale unde se gătește pentru toate gusturile, de la pizza și șaorma, până la mâncare rafinată și atent decorată. Ce rost mai are să te deranjezi, vine restaurantul la tine, sau dacă ei nu livrează la domiciliu, comanda poate fi adusă de unul dintre numeroșii „transportatori" din piață - un fel de taxi pentru mâncare", arată dr. Mihaela Bilic, medic specializat în Nutriție și Boli Metabolice.
Mâncatul „de la cutie”, periculos și el
Ideea pare a fi pe cât de practică, pe atât de comodă – arată ea – pentru că „totul ne este adus la nas cu un simplu click. Și dacă vine deja în ambalaje de unică folosință scăpăm și de vasele murdare, o mâncăm direct din cutie, ce rost mai are să murdărim farfuriile? Cât despre statul la masă, o să devină un obicei desuet, canapeaua e mai confortabilă și are avantajul că e în fața televizorului - deci adio conversație, mai bine ne uităm la un serial!"
Ei bine, oricât de comod ar părea, comandatul șonline al mâncării este de fapt un obicei periculos pentru sănătate!
Mâncăm mai mult, pentru că nu ne vede nimeni
„Care e pericolul atunci? De ce să nu profităm și să ne bucurăm de facilitățile secolului în care trăim? Pericolul vine din izolare, din faptul că majoritatea celor care comandă online mănâncă singuri, deci mănâncă mai mult. Pericolul e că neavând martori la ospăț, în intimitatea casei noastre, nevăzuți și neștiuți de nimeni, suntem tentați să o facem lată, să abuzăm. Toate crizele bulimice se fac pe ascuns, ne ferim ca cineva să ne vadă cât și cum înfulecăm. Livrarea de mâncare la domiciliu încurajează acest comportament păcătos, face posibil desfrâul alimentar, comandăm impulsiv și apoi mâncăm compulsiv. Chiar dacă ulterior ne dăm seama și ne pare rău, ispita e prea mare, e nevoie de un simplu telefon și ospățul se repetă", arată dr. Mihaela Bilic.
Facem prea multe lucruri închiși în case
Deși recunoaște că în unele situații – precum vizite neașteptate sau un răsfâț pentru o duminică ploioasă – comandatul online poate fi acceptat, medicul spune însă că transformarea lui în obicei e latura nefastă.
„Mi-e frică de această creștere spectaculoasă a foamei din online, nu cred să însemne o creștere a nivelului de trai, ci mai degrabă o văd ca o retragere în bârlog, o izolare. Pericolul e ca poți comanda mâncare acasă, poți lucra de acasă, așa că ce rost are să mai ieși din casă?! În curând nici de haine nu o să mai fie mare nevoie, într-o pijama și un trening talie unică ne vom simți prea confortabil ca să mai merite deranjul îmbrăcatului. Bine măcar că aceste restaurante și platforme online nu au program non-stop, măcar noaptea să fim opriți din mâncat. Oricum direcție pe care mergem nu cred că duce la un happy-end, ideal ar fi să ieșim și să căutăm mâncarea (să fie greu accesibilă), nu să vină ea peste noi!", conchide medicul, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...