Numărul paturilor ATI cu ventilatoare S-A DUBLAT! Dr Bubenek: masca, spălatul pe mâini și distanțarea, ESENȚIALE

Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central
Dr Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI a anunțat că numărul paturilor din ATI dotate cu ventilatoare s-a dublat, dar că și așa, dacă nu sunt respectate regulile de bază, spitalele vor ajunge să fie copleșite de numărul, de pacienți. 

Săptămâna trecută, vineri, Ministerul Sănătății arăta, la solicitarea DC Medical, că în România erau funcționale doar 1.050 de paturi de ATI. Erau însă așteptate încă câteva sute de ventilatoare. Vestea bună a venit de la dr Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI.

„Trebuie să vă dau și câteva vești bune. În primul rând, datorită eforturilor Ministerului Sănătății și a Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă, astăzi în România avem aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă, iar pentru aceste 4.000 de paturi avem deja aproape 2.000 de ventilatoare. Cu ajutorul specialiștilor noștri, Ministerul Sănătății a reușit să finalizeze un program prin care s-au achiziționat peste 400 de ventilatoare, 600 de monitoare, 400 de paturi de terapie intensivă, peste 400 de stații cu seringi electrice, iar stratul din donații, cu ajutorul colegilor din alte specialități și cu ajutorul mass-media, a reușit să achiziționeze peste 70 de ventilatoare, care au ajuns în secțiile de ATI, cele patru camioane TIR, cu câte 12 locuri. Iată, că în răstimp de două luni și ceva de zile o mobilizare exemplară la nivel național a reușit să ne dubleze de fapt și numărul paturilor de terapie intensivă, și numărul ventilatoarelor. Sigur, trebuie să spus că toate acestea nu sunt destinate numai pacienților COVID-19, dar tot aici trebuie spus că majoritatea acestor dotări au fost trimise către spitalele COVID-19 și spitalele suport COVID-19”, a spus dr Șerban Bubenek, la B1TV

El spune însă că chiar și așa riscul să ne trezim cu o explozie covârșitoare de cazuri este foarte mare și că trebuie să respectăm cu toții regulile esențiale. 

„Există încă oameni care nu s-au lămurit că mesajul acesta, care a fost atât de clar transmis de însuși Președintele României fără greșeală – masca, spălatul pe mâini și distanțarea – nu a fost înțeles și ne vom confrunta nu numai cu lipsa de paturi și ventilatoare. Ne confruntăm deja cu lipsa de personal, care este o problemă pe care eu am ridicat-o de la bun început, și ne vom confrunta, așa cum a părut în ultimele zile, și cu lipsa de medicamente. (...) Bătălia cea mare nu se dă numai în Terapie Intensivă. Bătălia cea mare începe cu atitudinea populației față de niște măsuri foarte, foarte simple, prin care boala poate fi ținută sub control. Într-adevăr, dacă ne gândim că la începutul lunii august aveam 400 de pacienți în Terapie Intensivă și astăzi, la începutul lunii octombrie, avem 600 de pacienți în Terapie Intensivă, lucrurile nu stau bine și nu stau bine mai ales la nivelul receptivității populației la acest mesaj, care este foarte clar – purtarea măștii vă ferește și pe tine, și pe celălalt, spălarea frecventă a mâinilor și dezinfecția vă feresc și pe tine, și pe toți ceilalți cu care vii în contact, iar distanțarea fizică este o măsură temporară, cu care ne vom obișnui”, a mai spus dr Șerban Bubenek. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel