Nucșoara, condimentul care-ți scade tensiunea şi te ajută să dormi bine. Cum faci CEAIUL și ALIFIA de nucșoară

Nucsoara - Foto: Pexels @Marta Branco
La fel ca multe alte ingrediente și condimente și nucșoara are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Originară din insulele Moluce ale Indoneziei, nucşoara este apreciată de mii de ani pentru aroma sa dulce, uşor picantă, pe care o oferă preparatelor culinare variate, de la prăjituri până la cârnaţi şi mâncăruri din legume. Pe lângă utilizăriile diverse în bucătărie, nucşoara este valorificată şi în medicina naturistă, fiind de un real ajutor în cazul celor care suferă de insomnie, probleme digestive şi nu numai.

Ce beneficii are nucșoara pentru sănătate

Somnifer natural

Nucşoara este, de fapt, sămânţa unui fruct ce se regăseşte în copacul Myristica fragrans și este recunoscută, încă din medicina Antică, pentru proprietăţile sale de calmare şi efectele benefice asupra stării de spirit.

Consumată în cantităţi mici, nucşoara are efect de calmare asupra psihicului, contribuind, totodată, la inducerea stării de somnolenţă. În Ayurveda, medicina tradiţională indiană, condimentul este recomandat înainte de culcare, pentru a avea un somn odihnitor. Pentru acest beneficiu, adaugă un vârf de cuţit de nucşoară într-o cană cu lapte cald. De asemenea, mai poţi adăuga câteva migdale şi puţin cardamom pentru a spori beneficiile aduse de nucşoară.

Ajutor în problemele digestive

Uleiurile esenţiale ce intră în componenţa nucşoarei au efect carminativ. Astfel, nucşoara este de un real folos în ameliorarea şi tratarea unor probleme digestive diverse: constipaţie, diaree, balonare sau gaze intestinale.

Nucșoara are, de asemenea, efecte bactericide şi vermifuge, fiind util şi în eliminarea viermilor intestinali.

Un remediu uşor de preparat în casă constă în adăugarea unei cantităţi mici de nucşoară în diverse feluri de mâncare, precum supele şi tocăniţele. Remediul ajută la sporirea secreţiei de enzime, contribuie la eliminarea gazelor şi, implicit, la restabilirea confortului digestiv.

Cum se prepară ceaiul de nucșoară și la ce e bun

Ceaiul de nucşoară este, de asemenea, un remediu util în ameliorarea afecţiunilor digestive.

Mod de preparare:

- la 1 cană cu apă fiartă, de 250 de ml, se pun ½ linguri de nucşoară şi se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 3 căni pe zi, la nevoie.

Menţine tensiunea arterială în echilibru

Nucşoara este bogată în calciu, potasiu, fier şi magneziu. Conţinutul ridicat de minerale al nucşoarei face din acest condiment un ajutor de nădejdie în menţinerea în echilibru a presiunii sangvine şi a sănătăţii arteriale.

În plus, proprietăţile calmante ale acestui condiment favorizează relaxarea bătăilor inimii şi a vaselor de sânge. Adăugarea unei cantităţi mici măcinate de nucşoară în diverse preparate şi ceaiuri este utilă pentru menţinerea sănătăţii sistemului circulator.

Împrospătează respiraţia

Respiraţia urât mirositoare poate fi o consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos sau a consumului unor alimente cu miros puternic, precum ceapa şi usturoiul. Nucşoara are efect detoxifiant şi ajută la eliminarea toxinelor din organism, prevenind totodată reapariţia respiraţiei neplăcute.

Un remediu util este administrarea înainte şi după masă a unui vârf de cuţit de pulbere de nucşoară, amestecată cu un vârf de pulbere de cuişoare.

Alină durerile

Uleiurile volatile esenţiale conţinute de nucşoară ajută la calmarea durerilor comune, condimentul având calităţi antiinflamatoare. Aplicarea unei alifii cu nucşoară pe locul dureros poate fi utilă în alinarea durerii.

Această alifie poate fi cumpărată de la magazinele naturiste sau se  poate prepara în casă astfel: se râşnesc 2-3 nucşoare, apoi se pun în 100 g de lanolină (unt, untură etc.), într-o baie de apă. După 2 ore în care ingredientele sunt lăsate la fiert, se strecoară şi se lasă din nou în apă clocotită, adăugându-se de data aceasta şi 1 linguriţă de ceară de albine. Ingredientele sunt lăsate să fiarbă până când ceara se topeşte. Compoziţia se ia, apoi, de pe foc şi se amestecă până se răceşte. La final, crema se depozitează la rece în cutiuţe, care se pun la loc ferit de lumină. Pentru o valabilitate mai mare a cremei, se recomandă adăugarea în compoziţie a 10 picături de suc de lămâie.

Combate problemele pielii

Acneea, punctele negre şi urmele lăsate de acestea pot fi o adevărată corvoadă pentru menţinerea unui ten sănătos şi luminos, fără imperfecţiuni. În acest caz, nu se recomandă supraîncărcarea tenului cu tot felul de produse ce conţin chimicale, ci folosirea unor remedii blânde, naturale, ca nucşoara.

Amestecul de pulbere de nucşoară şi miere în cantităţii egale poate ajuta în tratarea afecţiunilor tenului. Se amestecă cele 2 ingrediente în cantităţii egale, obţinându-se, apoi, o mască naturistă. Se aplică pe tenul curat şi se lasă 20 de minute să acţioneze, apoi se clăteşte cu apă caldă.

Nucșoara, contraindicaţii

Nucşoara este contraindicată persoanelor care suferă de astm bronşic, femeilor gravide şi celor care alăptează.

Acest condiment trebuie consumat în cantităţi mici, pentru a nu da efecte secundare neplăcute precum nelinişte, palpitaţii, dureri de stomac, alergii şi greaţă.

Înaintea începerii oricărui tratament cu nucşoară se recomandă consulatarea medicului specialist, potrivit Click.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel