Nucile de Brazilia, benefice pentru creier. Au rol antioxidant și antiinflamator

nucile de brazilia. FOTO: Freepik @Idealspics
Nucile de Brazilia asigură doza de seleniu, element esențial în sănătatea inimii și a creierului. Care este cantitatea potrivită de nuci și ce riscuri există în cazul unei supradoze de seleniu.

Nucile de Brazilia provin din nucii originari din pădurea amazoniană din Brazilia, Peru și Bolivia. Aceste nuci sunt mult mai mari decât alunele cu care suntem obișnuiți, iar textura este una netedă și untoasă, în timp ce gustul este asemănător alunelor neprăjite.

Consumul de nuci de Brazilia are beneficii importante pentru sănătate, inclusiv reglarea funcției tiroidiene, reducerea inflamațiilor, dar și susținerea funcțiilor cerebrale. 

De asemenea, consumul trebuie limitat la o anumită cantitate,  astfel încât acestea să nu devină dăunătoare pentru sănătate.

Nucile de Brazilia, valori nutriționale

Nucile de Brazilia sunt foarte energice, cu un conținut important de nutrienți, fiind una dintre cele mai concentrate surse alimentare de seleniu, o porție de 28 grame de nuci (6 bucăți) asigurând 989% din necesarul zilnic de seleniu.

Astfel, o porție de 28 de grame de nuci de Brazilia conține:

- 187 calorii

- proteine 4,1 g

- grăsimi 19 g

- carbohidrați 3,3 g

- fibre 2,1 g

- vitamina B1 (tiamina) 15% Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina E 11% DZR

- zinc 10% DZR

- mangan 15% DZR

- fosfor 16% DZR

- magneziu 25% DZR

- cupru 55% DZR

- seleniu 989% DZR, arată Healthline

Seleniu este un antioxidant foarte puternic, un oligoelement de care deși avem nevoie într-o cantitate mică, este esențial pentru sănătate, iar deficitul de seleniu poate avea o simptomatologie neplăcută, inclusiv căderea părului.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie timp de o lună. Schimbările sunt impresionante și vizibile

Nucile de Brazilia, beneficii pentru sănătate

Cu un bogat pachet de nutrienți, nucile de Brazilia sunt foarte sănătoase, iar în ciuda prețului ceva mai ridicat decât al altor oleaginoase, consumul acestora este unul ceva mai limitat, așa că ele pot să devină și mai accesibile.

Nucile de Brazilia, așa cum am menționat deja, sunt o sursă importantă vitamine și minerale cu rol antioxidant, cantitatea cea mai mare fiind asigurată de conținutul de seleniu.

Sursă de seleniu

Nucile de Brazilia sunt foarte bogate în seleniu, iar acesta are un rol important, în chiar dacă aportul necesar este unul mic, de numai 55 mcg pe zi în cazul adulților.

Astfel, pe lângă efectul antioxidant al seleniului, acesta ajută și în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerelor, dar are impact și asupra funcțiilor tiroidiene, a celor cerebrale, precum și a sistemului imunitar, a sistemului reproducător, dar și în cazul tulburărilor de dispoziție.

Trebuie subliniat că o singură nucă de Brazilia asigură aproximativ 175% din necesarul de seleniu.

Nucile de Brazilia sunt o modalitate foarte eficientă de a menține sau de a crește aportul de seleniu.

De fapt, un studiu efectuat pe 59 de persoane a constatat că consumul a două nuci de Brazilia pe zi a fost la fel de eficient ca și administrarea unui supliment de seleniu pentru creșterea nivelului de seleniu.

Ajută sănătatea tiroidei

Seleniu este important pentru buna funcționare a glandei tiroide, iar prin acțiunea sa antioxidantă, seleniul joacă un rol esențial în secreția hormonilor tiroidieni.

De altfel, deficitul de seleniu a fost asociat cu afecțiunile tiroidei, precum tiroidita Hashimoto, care este un tip de hipotiroidism.

O singură nucă de Brazilia poate livra suficient seleniu pentru o bună funcționare a glandei tiroide.

Reduc inflamațiile

Nucile de Brazilia sunt bogate în antioxidanți, acele elemente care ajută la menținerea sănătății celulelor prin combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi.

Nucile de Brazilia conțin mai mulți antioxidanți, inclusiv seleniu, vitamina E și fenoli precum acidul galic și acidul elagic.

De altfel, seleniul din aceste nuci cresc nivelul enzimei antioxidante - glutation peroxidază - care ajută la reducerea inflamațiilor și protejează organismul de stresul oxidativ prin echilibrarea balanței dintre antioxidanți și radicalii liberi, ce sunt răspunzători de deteriorarea celulară.

Efectele antiinflamatorii ale nucilor braziliene pot fi obținute în doze unice, mari, sau în mai multe doze mici, pe o perioadă mai lungă de timp.

Astfel, un studiu restrâns, efectuat pe 10 persoane, a evidențiat că o singură porție de nuci (4-10 nuci) a redus semnificativ numărul markerilor inflamatori, inclusiv interleukina-6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală-alfa, arată sursa menționată.

Susțin sănătatea inimii

Prin conținutul de acizi grași, precum grăsimile polinesaturate, dar și cel de antioxidanți, fibre și minerale, nucile de Brazilia sunt potrivite pentru scăderea riscului de boli de inimă.

Potrivit unui studiu restrâns, consumul a 4-10 nuci a arătat o scădere a colesterolului rău, respectiv o creștere a colesterolului bun, comparativ cu persoanele care au consumat o cantitate mai mică de nuci de Brazilia. Un nivel optim al colesterolului este asociat cu un risc redus de boli de inimă.

Susțin funcțiile cerebrale

Seleniul și acidul ellagic din nucile de Brazilia sunt benefice pentru sănătatea creierului.

Acidul ellagic, un tip de polifenol, are atât rol antioxidant, cât și rol antiinflamator, și poate avea efecte protectoare și antidepresive asupra creierului.

De altfel, un nivel scăzut de seleniu a fost asociat cu bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer și boala Parkinson, motiv pentru care un aport adecvat din acest mineral poate să ne ajute creierul.

Nucile de Brazilia, riscuri

Nucile de Brazilia au beneficii impresionante pentru sănătate, însă dacă se consumă într-o cantitate mult prea mare acestea pot deveni dăunătoare.

Astfel, un consum de 5.000 mcg de seleniu, adică aproximativ 50 de nuci, pot duce la toxicitate - selenoză - care poate provoca probleme respiratorii, atac de cord și insuficiență renală.

De asemenea, administrarea unei cantități ridicate de seleniu, în special din suplimentele alimentare, a fost asociată cu o creștere a riscului de diabet și cancer de prostată.

Pentru a evita supradozajul cu seleniu, specialiștii recomandă consumul a 1-3 nuci de Brazilia pe zi, iar în acest mod aveți asigurat necesarul, fără alte complicații.

În ceea ce privește complicațiile, ca și alte nuci din familia oleaginoaselor și nucile de Brazilia pot fi alergice, motiv pentru care acestea trebuie evitate în cazul în care vă știți cu astfel de alergii alimentare.

Vezi și: Ce se întâmplă când bei băuturi fără zahar. Cum influențează glicemia și senzația de foame

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel