Nucile braziliene, efecte fabuloase în organism. Previn cancerul, bolile de inimă, afecțiunile la creier și la tiroidă. STUDII

Nucile braziliene și efectele lor benefice în organism. Foto: PIxabay
Nucile braziliene conțin un nutient esențial care este legat de prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, ale tiroidei sau ale creierului (inclusiv Alzheimer și Parkinson). 

Nuci precum caju, migdale, nucile normale sau cele braziliene, arahide, alune și fistic aduc numeroase beneficii unice și sunt utilizate pe scară largă de către oameni din întreaga lume. Dintre ele, nucile braziliene sunt destul de scumpe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu sunt atât de faimoase. Dar nucile braziliene sunt o sursă bogată de seleniu, care este un nutrient esențial legat de prevenirea cancerului. 

Ce conțin

O porție de 28 de grame de nuci de Brazilia conține următorii nutrienți:

Calorii: 187
Proteine: 4,1 grame
Grăsime: 19 grame
Carbohidrati: 3,3 grame
Fibră: 2,1 grame
Seleniu: 988% din aportul zilnic de referință (CDI)
Cupru: 55% din CDI
Magneziu: 33% din
Fosfor: 30% din CDI
Mangan: 17% din CDI
Zinc: 10,5% din CDI
Tiamina: 16% din CDI
Vitamina E: 11% din CDI

Legătura dintre seleniu și cancer

Au existat o serie de cercetări care leagă seleniul de prevenirea cancerului. Se crede că seleniul are un efect protector asupra riscului de cancer și ar trebui să fie inclus în dietă într-o formă sau alta. Consumul unei cantități suficiente de seleniu ar putea preveni, de asemenea, mai multe tipuri de cancer (link direct studiu) precum: cel de cap, gât, ficat, sân, esofagian, piele, prostată (link diirect studiu), colorectal, plămân, vezica urinară și cancerul de sânge (link direct studiu).  

Nivelurile suficiente de seleniu din organism sunt, de asemenea, legate de o funcție imunitară mai bună și de rezultate mai bune pentru infecții, infertilitate, sarcină, boli de inimă și tulburări de dispoziție. 

Bune pentru inimă

Nucile de Brazilia sunt o sursă bogată de seleniu și conțin în medie aproximativ 96 mcg pe nucă. Cu toate acestea, unele nuci din Brazilia ar putea conține până la 400 mcg pe nucă. Aportul zilnic de referință (CDI) pentru seleniu este de 55 mcg pe zi pentru adulți și este evident că nucile de Brazilia vă oferă mult mai mult decât atât. În afară de seleniu, nucile de Brazilia conțin mai mult magneziu, fosfor, cupru și zinc în comparație cu alte nuci. Este, de asemenea, o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă (link direct studiu).

Produsele alimentare precum pește, șuncă, pui, porc, ciuperci și tofu conțin, de asemenea, seleniu, dar în cantități foarte mici.

Un alt studiu a analizat efectele consumului de nuci de Brazilia la persoanele obeze cu deficit de seleniu care urmau tratament pentru boli de rinichi. A constatat că, consumul de nuci de Brazilia care conțin 290 mcg de seleniu zilnic timp de 8 săptămâni a crescut semnificativ nivelul colesterolului bun HDL. Îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL vă poate reduce riscul de boli de inimă (link direct studiu).

Îmbunătățesc funcția tiroidei

Tiroida ta este o glandă mică, în formă de fluture, care se află în gât. Secretă mai mulți hormoni care sunt esențiali pentru creștere, metabolism și reglarea temperaturii corpului.

Țesutul tiroidian are cea mai mare concentrație de seleniu, deoarece este necesar pentru producerea hormonului tiroidian T3, precum și a proteinelor care vă protejează tiroida de daune (link direct studiu).

Aportul scăzut de seleniu poate duce la leziuni celulare, reducerea activității tiroidiene și tulburări autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves. De asemenea, vă poate crește riscul de cancer tiroidian (link direct studiu).

Bune pentru creier

Nucile de Brazilia conțin acid elagic și seleniu, ambele putându-vă aduce beneficii creierului.

Acidul ellagic este un tip de polifenol din nucile de Brazilia. Are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatoare, care pot avea efecte protectoare și antidepresive asupra creierului (link direct studiu).

Seleniul poate juca, de asemenea, un rol în sănătatea creierului, acționând ca un antioxidant (link direct studiu).

Într-un studiu, adulții vârstnici cu insuficiență mintală au mâncat o nucă de Brazilia pe zi timp de șase luni. Pe lângă faptul că s-au confruntat cu niveluri crescute de seleniu, aceștia au arătat o fluență verbală îmbunătățită și o funcție mentală (link direct studiu).

Nivelurile scăzute de seleniu sunt asociate bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, deci este important să se asigure un aport adecvat (link direct studiu).

Câte să consumi zilnic

Într-un studiu realizat pe cobai (link direct studiu) care au fost hrăniți zilnic cu o dietă bogată în nuci braziliene, s-a observat că acestea s-au dovedit a fi la fel de puternice ca selenitul de sodiu, adică la fel de bioactivi. Acest lucru arată că dacă consumi zilnic de nuci braziliene poți reduce semnificativ riscul de cancer.

Într-un alt studiu realizat cu 60 de persoane, s-a constatat că pentru a crește nivelul de seleniu în organism, consumul a două nuci de Brazilia pe zi a fost la fel de eficient ca și administrarea suplimentelor de seleniu.

Într-un alt studiu (link direct studiu), s-a constatat că consumul de nuci din Brazilia care conținea aproximativ 290 mcg de seleniu zilnic timp de 8 săptămâni a crescut semnificativ nivelul de colesterol bun (HDL) al organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel