Palpitațiile inimii, adesea...
Sunt persoane care au la activ numeroase tentative de a renunta la fumat, însă fără succes. Dependența se dovedește mai puternică și adesea sunt acuzați că nu au destulă voință, că nu fac suficiente eforturi. Însă acest lucru nu depinde de voință, după cum arată o descoperire recentă a cercetătorilor de la Institutul Pasteur și de la Centrul Național de Cercetare din Franța.
Publicat în revista Current Biology, studiul sugerează că o mutație genetică se află la originea dificultății de a renunța definitiv la țigară. Deja cunoscută pentru implicarea ei în dependența de nicotină, această mutație genetică este de vină și pentru reluarea fumatului după o perioadă de sevraj.
Nicotina este principalul compus psihoactiv din fumul de țigară, ea este de vină pentru crearea dependenței, pentru că acționează la nivelul centrilor plăcerii din creier. Nicotina stimulează circuitul recompensei și aduce o stare de bine, ceea ce creează dependență.
„Fumatul este strâns legat de sensibilitatea acestor receptori nicotinici din creier, alcătuiți din 5 subunități”, potrivit Institutului Pasteur. Mutația genetică studiată de cercetătorii francezi este prezentă la nivelul genei CHRNA5, care acționează la nivelul acestor 5 subunități de la nivelul receptorilor nicotinici.
Este o mutație genetică destul de frecventă: 35% dintre europeni sunt purtători ai acestei mutații și până la 50% din populația Orientului Mijlociu.
Dependența de fumat este considerată în prezent o boală cronică și poate fi tratată cu medicamente. Cu toate acestea, ca în orice boală determinată de un drog, așa cum este considerată nicotina, riscul de recidivă este foarte mare. Studiul cercetătorilor francezi are ca scop dezvoltarea unui nou tratament care să acționeze la nivelul centrilor din creier afectați de acea mutație genetică astfel încât riscul de recidivă să fie redus la minimum.
Fumatul reprezintă prima cauză de deces care poate fi evitată în țările dezvoltate. Anual, 7 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de fumat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...