Noul ceas biologic bazat pe proteine. Cum ne poate ajuta să înțelegem îmbătrânirea și riscurile de boli

ceas biologic - FOTO: Freepik
Acest lucru ar putea dezvălui cu precizie cât de repede îmbătrânești și riscurile reale pentru sănătate.

Cercetătorii de la Oxford au descoperit că proteinele din sânge ne pot spune multe despre cum îmbătrânim și despre riscurile de a dezvolta boli legate de vârstă, cum ar fi demența, bolile de inimă și bolile de ficat. Studiul lor, publicat în revista Nature Medicine, folosește un nou tip de "ceas biologic" bazat pe proteine pentru a estima vârsta biologică a unei persoane.

Proteinele din sânge, noi perspective asupra îmbătrânirii

Proteinele transportate în sânge oferă noi perspective asupra îmbătrânirii și riscurilor asociate cu boli legate de vârstă. Cercetătorii de la Oxford Population Health au descoperit că proteinele transportate în sânge oferă noi perspective asupra îmbătrânirii și asupra modului în care aceasta influențează riscul nostru de a dezvolta boli legate de vârstă, precum demența, bolile de inimă și bolile de ficat în viața ulterioară. Studiul este publicat în Nature Medicine.

Vârsta cronologică este cel mai important factor care determină riscul de boală și moarte la adulți. Cu toate acestea, speranța de viață poate varia considerabil între indivizi cu vârste cronologice similare.

Studiu amplu

În acest studiu, cercetătorii au folosit datele de la 51.408 participanți din trei mari studii de populație pentru a dezvolta cel mai puternic ceas de până acum care captează vârsta biologică și prezice riscul de deces prematur și numeroase boli. Ei au analizat aproape 3.000 de proteine din eșantioane de sânge de la participanți din studiul UK Biobank pentru a dezvolta un model de învățare automată care utilizează 204 proteine pentru a estima vârsta biologică a unei persoane.

Acest model de vârstă biologică bazat pe proteine a fost, de asemenea, capabil să estimeze cu precizie vârsta biologică a participanților din celelalte două studii, China Kadoorie Biobank și FinnGen (cu sediul în Finlanda), care au un fond genetic și stiluri de viață foarte diferite comparativ cu persoanele din Regatul Unit.

Vezi și: Atrezia căilor biliare, ce este. Dr. Laura Bălănescu: Este o malformație a căilor biliare extrahepatice. Duce inevitabil către ciroză. Se decompensează și ajunge la insuficiență hepatică

Comparații între vârsta cronologică și cea biologică

Cercetătorii au comparat vârsta cronologică a participanților cu vârsta lor biologică bazată pe proteine pentru a calcula "diferența de vârstă proteică" ca indicator biologic al vitezei cu care o persoană îmbătrânește. În cadrul UK Biobank, au putut lega diferența de vârstă proteică de o gamă largă de rezultate de sănătate pentru a vedea dacă aceasta putea prezice în mod fiabil bunăstarea fizică și mentală legată de vârstă, riscul de boală și moarte.

Constatări cheie

Diferențe de până la 12 ani: Două persoane care au aceeași vârstă cronologică pot avea vârste biologice diferite, cu o diferență de până la 12 ani. Acest lucru înseamnă că, în realitate, una dintre ele poate fi "mai tânără" sau "mai bătrână" decât indică vârsta lor oficială.

Legătura cu sănătatea: Diferența de vârstă proteică este legată de aspecte importante ale sănătății și bunăstării, cum ar fi cât de fragilă este o persoană fizic, cât de puternică este strângerea mâinii, funcția rinichilor, densitatea oaselor, funcția creierului și cât de mult s-au scurtat telomerii (părți ale ADN-ului care scad odată cu îmbătrânirea).

Predicții precise: Această diferență de vârstă proteică poate prezice destul de bine riscurile legate de sănătate, inclusiv riscul de deces prematur și de apariție a 18 boli majore, cum ar fi demența, bolile de inimă, bolile de ficat și rinichi și diferite tipuri de cancer.

Descoperiri importante: Ceasul biologic bazat pe proteine a ajutat la identificarea principalelor procese care influențează îmbătrânirea și riscul de a avea mai multe probleme de sănătate în același timp.

Vezi și: Care este doza recomandată de Vitamina D. Noile ghiduri provoacă nemulțumiri

Dovezi ample

Studiul oferă cele mai ample și cuprinzătoare dovezi de până acum demonstrând că diferența de vârstă proteică este asociată cu numeroase boli legate de vârstă și cu moartea prematură, ceea ce reprezintă un instrument fără precedent comparativ cu ceasurile biologice anterioare.

Ceasul oferă, de asemenea, perspective asupra proteinelor care contribuie la riscul de multimorbiditate, ceea ce, împreună cu îmbătrânirea, impune deja o presiune majoră asupra NHS și serviciilor de sănătate globale.

Profesorul Cornelia van Duijn, Profesor de Epidemiologie la Oxford Population Health și autor senior al studiului, a spus că astfel au fost identificate persoanele care îmbătrânesc mai repede.

"Acesta este cel mai puternic ceas biologic de îmbătrânire dezvoltat până acum, care depășește toate ceasurile anterioare în identificarea celor care îmbătrânesc mai repede și experimentează mai multe probleme de sănătate din cauza îmbătrânirii. Numărul bolilor pe care ceasul bazat pe proteine a fost capabil să le prezică este fără precedent", prof. Cornelia van Duijn, Profesor de Epidemiologie la Oxford Population Health

Multe dintre studiile anterioare asupra vârstei biologice au fost realizate, dar niciunul nu a atins amploarea și adâncimea studiului actual, acoperind populații cu diferite origini genetice și contexte geografice și prezicând o gamă largă de tulburări legate de vârstă și deces prematur.

Vezi și: De ce căscatul și scărpinatul sunt contagioase. Medicii au aflat ce se întâmplă în creier

Identificarea mai multor boli

Secretul din sânge care îți spune dacă îmbătrânești prea repede - FOTO: Freepik@mikromarkt008

Dr. Austin Argentieri, autor principal al lucrării la Oxford Population Health și Fellow de Cercetare la Massachusetts General Hospital și Broad Institute de la MIT și Harvard, a spus că aceste constatări pot duce la identificarea mai multor boli.

"Dezvoltarea unor ceasuri de îmbătrânire bazate pe proteine care prezic riscul viitor al multor boli și se generalizează la grupuri populaționale diverse este un pas cheie în dezvoltarea strategiilor de sănătate preventive eficiente care pot fi utilizate pentru a monitoriza riscul bolilor legate de vârstă.

Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă și costul analizei proteomice scade, acest lucru va sprijini și mai mult dezvoltarea abordărilor de medicină de precizie care pot fi utilizate pe scară largă pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult și mai sănătos", a spus dr. Austin Argentieri.

Ceasul biologic, impact

Profesorul Zhengming Chen, Profesor Richard Peto de Epidemiologie la Oxford Population Health, Investigator Principal al studiului China Kadoorie Biobank în Regatul Unit și unul dintre autorii seniori ai lucrării, au spus că ceasul biologic poate fi un bun indicator pentru studiile clinice.

Fiind testat și validat în populații diverse, ceasul biologic bazat pe proteine poate fi considerat pentru traduceri clinice rapide în diferite populații pentru a informa intervențiile de stil de viață (cum ar fi renunțarea la fumat, pierderea în greutate), schemele de control de sănătate de rutină și studiile clinice.

Vezi și: Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală. O simplă arsură solară din copilărie îți dublează riscul de cancer

Ceasul biologic, diferit de cel cronologic

Pentru unii oameni, "ceasul" biologic al acestora ticăie mai repede decât al altora și îmbătrânesc mai repede. Alții pot îmbătrâni mai lent decât se așteaptă pe baza vârstei lor cronologice. Acest lucru poate fi cauzat de diferențe în structura lor genetică, stilul de viață și mediul înconjurător. Pentru a obține o mai bună înțelegere a celor care îmbătrânesc mai repede sau mai lent, cercetătorii au dezvoltat anterior ceasuri biologice folosind diferite indicatori biologici și clinici.

În viitor, ceasurile biologice bazate pe proteine ar putea fi utilizate pentru a studia relațiile dintre genetică și mediu și impactul acestor relații asupra îmbătrânirii, oferind astfel perspective esențiale asupra modului în care îmbătrânim și probabilitatea noastră de a dezvolta boli pe parcursul vieții noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel