Noua politică farmaceutică a UE. Bianchi: Europa, pierdere de ritm față de SUA și China. Companiile farma, penalizate dacă nu reușesc să-și lanseze produsele în termen de 2 ani

Noua politică farmaceutică a UE - Foto: Freepick
EXCLUSIV
"Acum 20 de ani 1 din 2 medicamente proveneau din procesele de cercetare-dezvoltare din Europa, acum doar 1 din 4 provin".

A fost lansată la Stockholm noua politică farmaceutică europeană în blocul nostru comunitar.

"Despre ce e vorba și ce trebuie să aștepte românii, mai ales că sănătatea până acum a fost atributul statelor naționale, spre deosebire de alte politici comunitare, fiecare s-a descurcat așa cum a putut în sănătate", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Da, sănătatea a fost atributul politicilor naționale. Într-o oarecare măsură ea va continua să să fie, dar ceea ce se dorește prin modificările legislației farmaceutice europene este ca, indiferent în ce țară se găsesc pacienții, aceștia să aibă acces, în același timp sau în timpi similari, la tratamentele inovatoare.

Deci, indiferent că se găsesc în România sau în Germania, dezideratul propunerilor Comisiei este ca timpul de acces să fie să fie același.

Scopul este nobil, să spunem că modalitatea prin care comisia încearcă să atingă acest scop poate nu este cea mai cea mai bună, pentru că Europa se află într-o pierdere de ritm și de competitivitate față de Statele Unite, față de China.

Dacă acum 20 de ani unul din două medicamente proveneau din procesele de cercetare-dezvoltare din Europa, acum doar unul din patru provin.

Și la fel, dacă acum 20 de ani diferența de investiții în cercetare-dezvoltare între Europa și Statele Unite era de 2 miliarde de dolari, acum aceasta a crescut la aproape 25 de miliarde de de dolari.

Deci, în acest context, Comisia vine cu niște propuneri care până la urmă penalizează companiile inovatoare care nu reușesc să își lanseze produsele în termen de 2 ani în toate statele membre ale Uniunii Europene", a declarat Ioana Bianchi, expert în politici farmaceutice în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali De Medicamente (ARPIM), în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în sănătate".

"Deci, practic, dacă este o companie americană, să spunem sau japoneză și nu-și lansează în toate statele medicamentele în termen de 2 ani suferă sancțiuni financiare", a spus Val Vâlcu.

"Nu, nu sunt sancțiuni financiare, sunt sancțiuni legate de un instrument de stimulare a inovației, care se cheamă perioada de protecție a datelor. Aceasta scade de la 8 ani cât este acum la 6 ani", a explicat Ioana Bianchi.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel