Această vitamină îți protejează...
Folosind molecule de zahăr, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat un vaccin nou contra alergiei date de fân, care poate reduce timpul de tratament și care crește eficacitatea medicamentelor. Vaccinul, care este încă în stadiul de cercetare, a fost testat deocamdată în laborator, pe șoareci. Cercetătorii spun că metoda poate fi, de asemenea, utilizată pentru a dezvolta alte forme de vaccinuri, de exemplu unele pentru tulburări autoimune.
Sute de milioane de alergici, în lume
Alergia a devenit o boală comună, iar sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de rinită alergică sau febră de fân, cu disconfort creat de răceli, oboseală și ochi roșii plus mâncărime. Acum, cercetătorii de la Facultatea de Sănătate și Științe Medicale sunt cu un pas mai aproape de a pune capăt acestei probleme. Vaccinul creat de ei previne dezvoltarea alergiei la soareci. Se bazează pe molecule specifice de zahăr care pot crește efectul tratamentelor și pot reduce timpul de tratament, se arată într-un MATERIAL furnizat de reprezentanții Universității din Copenhaga.
„Credem că actuala formă de vaccinare poate fi optimizată. Inițial, scopul nostru a fost de a crea o producție artificială a proteinelor pe care se bazează vaccinurile antialergice și de a optimiza proteinele, făcându-le mai eficiente și mai rapide. Am făcut asta folosind molecule de zahăr. Pe termen lung, scopul nostru este de a reduce timpul de tratament la jumătate, reducând în același timp și doza de tratament administrată", spune autorul principal al studiului, profesorul Hans Wandall, de la Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară și de la Centrul pentru Glicemie din Copenhaga.
Ce vaccinuri există, în acest moment
În acest moment avem vaccinuri pentru anumite forme de alergie, inclusiv febra fânului. Tratamentul în Danemarca durează de obicei trei până la cinci ani și implică injectări regulate. Din nefericire, vaccinurile nu funcționează la toată lumea. Unele persoane se vindecă, altele suferă mai puține simptome alergice, în timp ce la altele vaccinul nu are niciun efect. O altă opțiune de tratament împotriva alergiei la polenul de iarbă, spre exemplu, este adminstrarea orală de lyophilisate, zilnic, timp de trei ani.
Mesteacănul, ca test alergen
Cercetătorii au testat noul vaccin, care a fost administrat ca injecții, pe șoareci și în așa-numitele teste in vitro asupra celulelor umane. Au folosit mesteacăn ca test alergen. Alergenii sunt substanțele care pot provoca alergii atunci când o persoană intră în contact cu ele sau le înghite. Mai mulți alergeni - care cauzează, de exemplu, febra fânului - sunt așa-numitele glicoproteine. Cercetătorii danezi au atașat molecule de zahăr la alergeni pentru a încerca să îmbunătățească efectul vaccinării.
„În studiul nostru arătăm că molecule de zahăr pot fi folosite pentru ca un alergen să ajungă la anumite celule din sistemul imunitar și să crească aportul de vaccin, îmbunătățind efectul. În același timp, moleculele de zahăr măresc activitatea unui grup diferit de celule din sistemul imunitar, celulele T, care ajută la realizarea părții funcționale a procesului. Următorul pas este testarea mai multor tipuri de molecule de zahăr pentru a crește portofoliul și, sperăm să identifică mai multe structuri de zahăr care pot fi utilizate pentru dezvoltarea ulterioară a platformei vaccinurilor", a explicat profesorul asistent Caroline Benedicte K. Mathiesen, care a condus proiectul realizat de Departamentul de Medicină Celulară și Moleculară și Centrul Glycomics din Copenhaga, în strânsă colaborare cu compania farmaceutică ALK-Abelló.
Cercetătorii caută să dezvolte în continuare vaccinul pentru a-l face suficient de eficient pentru a fi utilizați pe oameni cu alergie. Metoda - optimizarea unui vaccin prin folosirea moleculelor de zahăr – ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru optimizarea tratamentelor pentru alte boli. În loc să cupleze moleculele de zahăr cu alergenii, cercetătorii ar putea să le cupleze pur și simplu cu diferite proteine.
„Descoperim care molecule de zahăr sunt utile în legătură cu vaccinurile - și nu doar cele pentru alergie, ci vaccinurile, în general. Începem prin a înțelege rolul moleculelor de zahăr în reacțiile sistemului imun la diferite boli. De exemplu, metoda noastră poate fi utilizată în domenii precum cancerul și tulburările autoimune", a arătat profesorul Hans Wandall.
Studiul a fost publicat deja în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...