NORFLOXACINUM - prospect

Foto: Pixabay
NORFLOXACINUM – prospect. Acțiune: Fluorochinolonă antibacteriană, din generația nouă, cu spectru larg; bactericid prin inhibarea ADN-girazei (topoizomerazei) bacteriene.

NORFLOXACINUM – prospect:

Denumiri comerciale: NOLICIN, NORFLOX C, NORFLOXACINA 400, NORFLOXACINA ATB, NORFLOXACINĂ PLH

Forma: Comprimate filmate, soluție oftalmologică

Indicații: Trat. infecțiilor cu tulpini bacteriene sensibile la norfloxacină: infecții complicate și necomplicate ale aparatului urinar; gastroen-terită; infecție gonococică endocervicală și uretrală; prostatită.

Contraindicații: Hipersensibilitate la norfloxacină sau la un alt chimioterapic din grupa chinolonelor sau la oricare dintre componenții produsului; ten dinopatie provocată de fluorochinolone în antecedente. Copii. Sarcină. Alăptare.

Atenție!: La doze mari (1200 și 1600 mg) și în caz de urină alcalină (pH > 7) s-a observat cristalurie. Cu toate că după dozele uzuale (câte 400 mg de 2 ori/zi la adult) nu s-a observat cristalurie, trebuie asigurată o hidratare adecvată, pentru menținerea unui debit urinar de 1200-1500 ml/zi. Precauție la pacienții cu accident vascular și boală cerebrovasculară gravă în antecedente. În timpul trat. pot să apară foarte rar tendinite, care pot evolua spre ruptură de tendon, îndeosebi a celui achilian. Apariția lor impune oprirea adm. produsului și instituirea unui trat. adecvat. Evitarea expunerii la soare sau la UV. În timpul trat. de lungă durată și/sau în cazul infecțiilor nozocomiale se pot selecta tulpini rezistente, în special dintre Staphylococcus și Pseudomonas. Prudență la pacienții cu miastenie gravis, la cei cu antecedente de convulsii sau în cazul prezenței factorilor care predispun la apariția convulsiilor.

Reacții Adverse: Arsuri retrosternale, dureri și crampe abdominale, greață, diaree, anorexie, colită pseudomembranoasă, pancreatită (rar); rash, prurit, foto sensibilizare, purpură vasculară, dermatită exfoliativă, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, foarte rar sindrom Lyell; mialgii și/sau artralgii, rar tendinită în special achiliană, care poate să apară în primele 48 de ore de la începutul trat. și poate deveni bilaterală, foarte rar ruptură de tendon; convulsii, stare de confuzie mentală, halucinații, cefalee, vertij, somnolență, insomnie, depresie, anxietate sau nervozitate, iritabilitate, euforie, acufene, parestezii, dezorientare, polineuropatie, agravarea miasteniei gravis; urticarie, foarte rar edem Quincke și șoc de tip anafilactic; creșterea uremiei și a creatininei serice; foarte rar nefropatie; creșterea transaminazelor, bilirubinei și fosfatazei alcaline, hepatită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel