Nodulii tiroidieni: ce sunt și de ce apar. Când este vorba de cancer

Nodulii tiroidieni. Foto: Pixabay
Nodulii tiroidieni sunt o problemă medicală frecventă și importantă. Riscul de apariție a unui nodul tiroidian la un individ de-a lungul vieții este de aproximativ 10 %, acesta referindu-se la nodulii ce pot fi depistați la examenul clinic, prin palpare, în general cu diametru peste un centimetru, explică dr. Cristina Spiroiu.

Nodulii tiroidieni: Studiile ecografice și datele obținute în urmă autopsiilor au arătat o incidență mult mai mare a acestei afecțiuni: până la 50% din  indivizi au măcar un nodul tiroidian, notează Dr. Cristina SPIROIU – medic primar Endocrinologie, supraspecializare Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, competență Osteodensitometrie clinică și Ecografia glandelor endocrine, doctorand, curs de Radioprotecție, Secția Endocrinologie, de la Spitalul Militar Central din Capitală. 

Descoperirea unui nodul tiroidian reclamă răspunsul la întrebarea: este sau nu este cancer? Că regulă generală, în jur de 10% din nodulii tiroidieni solitari sunt maligni; pentru nodulii din gușile polinodulare (adică atunci când individul are mai mulți noduli tiroidieni) riscul de cancer este de 10 ori mai mic.

„O serie de date pot orienta asupra riscului de malignitate. Un istoric familial de gușă sugerează benignitatea. Vârstă este un factor de risc important: majoritatea nodulilor tiroidieni benigni apar între 30 și 50 ani; sub 20 ani și peste 60 ani riscul de malignitate e mai mare (cu toate acestea, chiar la aceste categorii de vârstă, cei mai mulți noduli sunt benigni)”, arată specialistul. 

Nodulii tiroidieni sunt mult mai frecvenți la femei (de 3-5 ori), în timp ce cancerul tiroidian are o incidența aproximativ egală la cele două sexe. 

Când vorbim de cancer și la cine poate să apară

„Prin urmare, un nodul tiroidian are șanse mai mari de a fi benign la o femeie decât la un bărbat. Iradierea regiunii anterioare a gâtului pentru afecțiuni benigne sau maligne crește riscul de apariție a nodulilor tiroidieni (până la 40% din cei expuși în copilărie au unul sau mai mulți noduli, iar incidența carcinoamelor tiroidiene la acești noduli este mai mare – până la 30%). Aceeași creștere de risc s-a observat la copiii expuși la radiații ionizante după accidentul nuclear de la Cernobîl.

Și unele observații privind modul de apariție, evoluția și aspectul nodulilor pot întări suspiciunea de malignitate. Creșterea rapidă a nodulului sugerează benignitatea – de obicei este vorba de un chist sau o sângerare într-un nodul mai vechi; carcinoamele cresc în dimensiuni, dar mai lent (săptămâni, mai adesea luni).

Dacă nodulul produce răgușeală sau dificultăți la înghițirea alimentelor (îndeosebi solide), dacă este voluminos, dur sau nu se mai mișcă în cursul înghițirii (că tiroidă normală), atunci el este mai probabil malign. Prezența adenopatiilor (mărire a ganglionilor limfatici) din regiunea gâtului poate fi, de asemenea, un semn de malignitate”, mai arată specialistul. 

Cum se face tratamentul acestor noduli, în ambele situații, când sunt maligni și când sunt benigni, aflați AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel