Nobel 2019 - Premiul pentru Fiziologie sau Medicină deschide sezonul distincțiilor Nobel

Laureații Nobel 2018 la Gala de premiere. Foto: Nobel Media AB 2018 / Alexander Mahmoud.
Sezonul Premiilor Nobel din 2019 începe astăzi (în jurul orei 11.30 ora României) cu anunțarea, la Stockholm, a laureatului - sau laureaților - distincției pentru fiziologie sau medicină.

Anunțul va fi făcut de Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, începând cu ora 11.30 ora României. Pe site-ul oficial la Premiilor Nobel, deja a început numărătoarea inversă.

Laureații premiilor pentru fizică, chimie, literatură și pace vor fi anunțați zilele următoare, iar câștigătorul Premiului Riksbank Sveriges în Științe Economice va fi adus la cunoștința publicului săptămâna viitoare.

Până acum au fost acordate 109 premii pentru Medicină din anul 1901 încoace, și au fost 216 laureați. Dintre aceștia doar 12 au fost femei, iar vârsta medie a câștigătorilor a fost de 58 de ani. Cel mai tânăr premiat Nobel pentru medicină a avut 32 de ani (Frederick G. Banting, premiat în 1923), și cel mai bătrân 87 de ani (Peyton Rous, premiat în 1966). Dintre premii:

- 39 de premii de medicină au fost acordate unui singur laureat.

- 33 de premii au fost împărțite de doi laureați.

- 37 de premii de medicină au fost împărțite între trei laureați.

În 2018, Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie l-au primit cercetătorii Tasuku Honjo și James P. Allison pentru descoperirile lor în imunoterapie.

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile au fost inițiate de magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari).

Potrivit tradiției anuale, premiile Nobel vor fi înmânate pe 10 decembrie, dată la care este comemorată moartea lui Alfred Nobel, notează Agerpres. 

Conform calendarului, după atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie și Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat la data de 14 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel