NEVIRAPINUM - prospect

Foto: Pixabay
NEVIRAPINUM – prospect. Acțiune: Antiviral anti-HIV, inhibitor non-nucleozidic al revers-transcriptazei (NNRTI).

NEVIRAPINUM – prospect:

Denumiri comerciale: NEVIRAPINA SANDOZ, NEVIRAPINA TEVA, VIRAMUNE

Forma: Comprimate cu eliberare prelungită, suspendie orală

Indicații: Terapia combinată antivirală pentru pacienții infectați cu HIV-1 aflați în stadiu de imunodeficiență avansată sau progresivă.

Contraindicații: Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți. Insuficiență Hepatică și Insuficiență Renală. Sarcină și alăptare.

Atenție!: În cazul pacienților tratați cu nevirapină au apărut reacții cutanate grave și care au pus în pericol viața, inclusiv sindrom Stevens-Johnson și necroliză epidermică toxică, uneori fatale. Pacienții trebuie informați că cea mai importantă reacție adversă a nevirapinei este apariția oricărei forme de rash, mai ales în primele 6 săpt. de la începerea trat. Trat. trebuie întrerupt în cazul formelor grave de rash cutanat sau însoțit de febră, pustule, leziuni bucale, conjunctivită, edem facial, sudorație, mialgii sau artralgii, stare generală alte rată. Au apărut cazuri de hepatotoxicitate gravă, inclusiv hepatită fulminantă fatală. Adm. trebuie întreruptă la cei cu modificări moderate sau severe ale testelor funcției hepatice și reluată cu prudență. Adm. trebuie întreruptă definitiv dacă la o nouă adm. reapar alterări moderate sau severe ale funcției hepatice. Se monitorizează ALT (alanin aminotransferaza) și AST (aspartat aminotransferaza), în special pe parcursul primelor 6 luni de trat. Adm. nevirapinei nu vindecă infecția HIV-1; pacienții pot să prezinte în continuare afecțiuni asociate cu infecția HIV-1 în stadiu avansat, inclusiv infecții oportuniste. Terapia cu nevirapină nu a redus riscul de transmitere a HIV-1 prin contact sexual sau prin contaminare sanguină. Contraceptivele orale și alte metode hormonale de contracepție nu trebuie folosite ca metode contraceptive unice la femeile cărora li se adm. nevirapină, deoarece există riscul unei sarcini. Șoferi și activități de precizie.

Reacții Adverse: Adulți: rash, greață, oboseală, febră, cefalee, somnolență, vărsături, diaree, dureri abdominale și mialgii. Creșterea ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza), GGT, bilirubinei totale și fosfatazei alcaline. Uneori icter, hepatotoxicitate gravă, inclusiv cazuri letale de hepatită fulminantă. Erupții cutanate eritematoase maculopapuloase, cu sau fără prurit; reacții alergice (reacții anafilactice, edem angioneurotic și urticarie); uneori reacții cutanate grave ca sd. StevensJohnson și necroliză epidermică toxică. Marea majoritate a formelor grave de rash au apărut în primele 28 de zile de trat. Copii (< 16 ani): similare cu cele observate la adulți; granulocitopenie mai frecventă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel