Nereguli descoperite la Bagdasar-Arseni privind curățenia. Valoarea amenzilor aplicate

Spitalul Bagdasar-Arseni din București  FOTO: Facebook ANT
În urma controlul trimis de Ministerul Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au descoperit o serie de nereguli privind curățenia și dezinfecția la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni.

Curățenie, Bagdasar-Arseni. Inspectorii DSP București au efectuat un control luni și marți, 13 și 14 ianuarie, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni. S-au verificat cum se derulează operațiunile de curățenie și dezinfecție în spital de către personalul auxiliar, precum și modul în care sunt respectate normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea la nivelul unității sanitare, dar și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale.

S-au descoperit o serie de nereguli. Serviciile de curățenie la spitalul amintit au fost externalizate către o societate comercială.

"Inspectorii sanitari au descoperit că procedura operațională privind curățenia și dezinfecția în spital elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unității sanitare, nu a fost adusă la cunoștința firmei de curățenie în vederea instruirii personalului și a implementării acesteia. În această procedură operațională nu este cuprins și protocolul de curățare, dezinfecție a ustensilelor de curățenie, inclusiv a mopurilor și lavetelor reutilizabile.

Procedurile și normele de conduită profesională privind desfășurarea activității în cadrul societății comerciale sunt incomplete și în neconcordanță cu legislația în vigoare. Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curățenie, în neconcordanță cu procedurile aprobate. Mai mult, la momentul controlului, în depozitul de materiale de curățenie al societății comerciale nu există în stoc dezinfectant de nivel înalt, deși conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligația de a efectua dezinfecția curentă și terminală numai cu dezinfectanți de nivel înalt în secțiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice specifice fiecărei secții", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ca urmare a acestor nereguli s-au aplicat 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 63.000 lei. Societatea comercială a fost amendată cu de 35.000 lei pentru nerespectarea procedurilor specifice activității de curățenie, dezinfecție, dezinfecție în unitățile sanitare și lipsa din dotare a produsului biocid utilizat pentru dezinfecția de nivel înalt. Amendat a fost și coordonatorul personalului firmei de curățenie cu 20,000 pentru nemonitorizarea activității de curățenie și dezinfecție de către personalul cu responsabilități în acest sens, dar și directorul de îngrijiri de la Bagdasar-Arseni cu 2.000 lei deoarece nu a adus la cunoștința firmei de curățenie Procedura operațională de curățenie și dezinfecție revizuită în vederea implementării.

Amenzi au primit și un medic epidemiolog (2.000 lei) pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere și control a I.A.A.M., respectiv două persoane fizice, fiecare cu câte 2.000 de lei, pentru necunoașterea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfecție.

În urma verificării, inspectorii au lăsat o serie de măsuri care trebuie puse în practică în perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel