Nelu Tătaru: Nouă secție de ATI la Spitalul din Neamț. Două spitale din București, transformate în suport COVID

Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat luni la sediul Ministerului Sănătății că la Spitalul Județean Neamț de astăzi sau mâine dimineață va fi operațională o nouă secție de ATI, cu 11 paturi, la etajul III al unității medicale. Două spitale din București, Sf Ștefan și  Cantacuzino, transformate în suport COVID. Ministrul a dat detalii și despre starea medicului - erou Cătălin Denciu. 

„Chiar dimineață am discutat cu managerul de la Spitalul din Piatra Neamț. Astăzi operaționalizează Terapia Intensivă de la etajul trei de unde sâmbătă au mutat către etajul doi. L-am întrebat și de necesar, au în acest moment toate dotările pentru 11 paturi de terapie intensivă care vor fi operaționalizate în această seară sau mâine dimineață. În UPU au pregătite două paturi de Terapie Intensivă care pot prelua niște pacienți dacă ei se agravează.

Am identificat câte un spital în fiecare județ (suport COVID). În București încă două spitale Sfântul Ștefan și Spitalul Cantacuzino pe care le operaționalizăm ca și suport COVID. Am și transmis către DSP-uri să facă evaluarea acestor spitale.

(...)  După cum știți la nivelul celui de criză de la nivelul Ministerului de Interne este acea evaluarea a personalului pe care îl avem în cele șase specialități care în acest moment sunt în prima linie.

În funcție de solicitările pe care le avem din teritoriu mobilizăm. Există o evaluare și a personalului de la fiecare unitate medicală care poate fi disponibilizat , există o evaluarea și a personalului din fiecare județ. În contextul în care este nevoie în județele limitrofe se pot face acele detașări sau chiar la distanță”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după o ședință fulger care a avut loc la sediul Ministerului. 

Ministrul a explicat că el nu poate face demiteri la Piatra Neamț și că așteaptă rezultatele anchetelor deschise după incendiul de la Spitalul Județean. 
„Sunt două anchete la Piatra Neamț: ancheta Parchetului General /și ancheta ISU. Așteptăm acele rezultate ...Eu cel puțin personal când am fost sâmbătă seara la Piatra Neamț nu am putut intra nicăieri, erau toate sigilate. (...) Legislația nu ne mai permite nouă ca MS să facem acele demiteri încă de la aprobarea legii 55 au revenit la autoritățile locale. 

Noi putem face un control, o evaluare. Am și solicitat să facem această evaluare . În evaluarea noastră trebuie să avem și un om de la Consiliul Județean sau persoană desemnată care să meargă în acest Corp de Control . Noi putem face o evaluare, putem face propuneri sau recomandări. Ține doar de cei de la CJ în subordinea căruia este spitalul să pună în practică sau nu aceste evaluări. Noi o să avem evaluarea noastră”, a arătat Nelu Tătaru. 

Cât îl privește pe medicul - erou  Cătălin denciu, care a fost transferat duminică dimineață la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, ministrul spune că acesta ar avea arsuri pe o mai mare suprafață din corp. 

A ajuns ieri în jurul orei 12. S-a efectuat și o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor, este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri: trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi. Ținem legătura, seara la ora 18 avem niște informări pe care le face corpul medical de acolo. Primele intervenții le-a suferit la Floreasca (medicul - erou Cătălin Denciu, cel transferat la Bruxelles, n.r.) în dimineața zilei de ieri când a aterizat. S-a făcut și o nouă reevaluarea. Dacă la Piatra Neamț erau evaluări de 40% pe suprafața corporală - 1,2,3,4 - 10-15% reevaluarea de la Floreasca reprezenta 70-75% arsuri de gradul 2, A2, B și 3”, a arătat Nelu Tătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel