Naștere naturală: beneficiile, explicate de un medic

Naștere
EXCLUSIV
Dr. Emel Nuraltay este șeful secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador. Reputatul medic a fost prezentă astăzi în emisiunea Interviurile DC Medical, unde a vorbit despre nașterea la o maternitate privată.

Dr. Emel Nuraltay, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Sanador, a vorbit la Interviurile DC Medical despre nașterea într-o clinică privată pe cale naturală sau cezariană. Potrivit ei, numărul nașterilor pe cale naturală a scăzut, însă a scăzut, în contextul în care tot mai multe femei aleagă să facă cezariană. „Femeia are dreptul să aleagă, dar mai precis, femeia are dreptul să nască natural, pentru că în ziua de azi constatăm o reală tendință de a ne îndrepta spre cezariană. Nașterile naturale au scăzut foarte mult, ca și număr, nu e mai puțin adevărat că și natalitatea scade, din păcate, sesizăm de câțiva ani lucrul acesta”, a spus ea la începutul emisiunii.

Ea a arătat că, deși este un eveniment dureros, acum există posibilități de utilizare a unor alagezice, motiv pentru care femeile nu ar trebui să se teamă să nască pe cale naturală. „Nașterea naturală e dureroasă. Așa a lăsat-o Dumnezeu. Însă în ziua de azi avem la dispoziție posibilități să ameliorăm durerea, și cea mai eficientă modalitate este analgezia epidurală.

Analgezia epidurală are indicațiile și contraindicațiile ei, însă orice femeie care își dorește să nască natural, dacă nu are o patologie de coloană sau o boală hematologică care să comporte un anumit grad de hipocoagulabilitate, poate benefica de analgezia eperidurală și de confortul pe care aceasta îl oferă, pentru că un travaliu, la o naștere naturală la o femeie care naște pentru prima dată, durează între 8 și 12 ore. Dacă calculăm că dilatarea colului uterin are loc cam cu 1 cm pe oră și că avem de ajuns undeva la 10 cm dilatație, e simplu să ne dăm seama că travaliul poate dura 10 ore”, a mai explicat ea.

Analgezia epidurală, a mai explicat medicul, are scopul de a ajuta femeia să-și păstreze din energie pentru momentul nașterii. „În context în care durerea pe care pacienta o percepe contracție de contracție, o epuizează, energia pe care o femeie o consumă în perioada travaliului și în expulzie este cumva asimilată cu efortul pe care îl face un alpinist ca să urce 2.000 de metri. Peste asta, dacă se adaugă și durerea care te epuizează realmente, este evident că o experiență de genul acesta nu lasă amintiri foarte plăcute.

Când se face epidurala

Montarea catererului pentru alagezie epidurală este bine să fie făcut când există siguranța că travaliul a debutat. „Pentru că există situații în care femeia se prezintă la spital cu niște contracții, dar care se dovedesc a fi false și putem fi puși în fața unui fals travaliu. Indicația aceasta este dată de către obstetrician, anestezistul e important să fie de față și să comunice în permanență, pentru că e foarte importantă doza sau dozele, ce anume sau ce doză de anestezic folosim. Folosirea unei doze prea mari într-un moment avansat al travaliului, când așteptăm expulzia, poate să abolească senzațiile mamei și să facă practic imposibilă participarea ei în evenimentul nașterii, împingerea sau screamătul, pentru că femeia nu mai simte senzația de presiune la nivelul perineului și, evident, secundar și senzația de screamăt iminent”, mai explică medicul.

Potrivit ei, analgezia epidurală reduce durerea în proporție de 60-70%, însă având în vedere că durerea este foarte intensă, această reducere este semnificativă și permite pacientei să fie cooperantă și să gestioneze mai ușor situația. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel