Mutațiile virusului SARS-CoV-2: de ce nu ar trebui să ne îngrijoreze

Mutațiile virusului SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19, nu ar trebui să ne îngrijoreze, susțin cercetătorii. Niciuna nu a făcut virusul mai contagios.

Niciuna dintre mutațiile înregistrate în tulpina Sars-Cov-2 de coronavirus nu pare să facă virusul care provoacă Covid-19 să se răspândească mai rapid, au spus oamenii de știință.
Constatarile, publicate astazi in revista Nature Communications, se bazeaza pe analiza genomului coronavirusului de la peste 46.000 de persoane cu Covid-19 din 99 de tari.
Dar cercetătorii de la University College London (UCL) au publicat cercetarea, spunând că lumea trebuie să rămână vigilentă și să monitorizeze în continuare schimbările genetice.
Avertismentul se bazează pe credința oamenilor de știință că vaccinurile pentru Covid-19 - dintre care mai multe se apropie de aprobare - ar putea „exercita noi presiuni selective asupra virusului”, determinându-l să sufere mutații nefiind cunoscut modul în care va răspunde vaccinului.

Autorul principal al studiului, profesorul Francois Balloux, de la UCL Genetics Institute, a declarat că „știrile despre vaccin arată grozav” și că cercetătorii sunt încrezători că vor „putea semnaliza” orice „mutație de scăpare a vaccinului în viitor”.
În mod crucial, acest lucru ar permite „actualizarea vaccinurilor la timp, dacă este necesar”, a spus profesorul Balloux.
Primul autor și corespondent, Lucy van Dorp, de asemenea de la UCL Genetics Institute, a adăugat: „Din fericire, am constatat că niciuna dintre aceste mutații nu face ca Covid-19 să se răspândească mai rapid, dar trebuie să rămânem vigilenți și să continuăm monitorizarea noilor mutații, în special după ce vaccinurile sunt lansate. "

Mutațiile sunt normale

Covid-19, un tip de virus ARN, poate dezvolta mutații în trei moduri diferite, au spus cercetătorii
Acestea sunt:
greșelile rezultate din copierea erorilor pe măsură ce virusul se reproduce în interiorul corpului uman,
prin interacțiuni cu alți viruși care infectează aceeași celulă,
modificări induse de sistemul imunitar al gazdei sau al unei persoane.

Oamenii de știință de la UCL, împreună cu experți de la Cirad, Universite de la Reunion și Universitatea Oxford, au analizat un set de date global al genomului Covid-19 de la 46.723 de oameni, colectat până la sfârșitul lunii iulie 2020.
În timp ce cercetătorii au confirmat că au identificat 12.706 coronavirus în 398 de cazuri, în prezent nu există dovezi că aceste „mutații comune” cresc creșterea transmisibilității virusului.
În schimb, au descoperit că majoritatea acestor mutații sunt neutre pentru virus, inclusiv una din proteina spike a virusului numită D614G.
Studiul a constatat că majoritatea mutațiilor comune au fost probabil induse de sistemul imunitar uman, mai degrabă decât rezultatul adaptării virusului la noua sa gazdă umană. Deși acest lucru este semnificativ diferit de ceea ce s-a întâmplat când Covid s-a transferat de la oameni la nurci de fermă la începutul acestei luni, au subliniat oamenii de știință UCL.

„Nu provoacă efecte majore”

Apariția unei mutații la nurci a coronavirusului a stârnit temeri că virusul se răspândește și va deveni mai inteligent. La acea vreme, geneticianul statistic, dr. Jeffrey Barrett, a declarat pentru The Independent: „Virusul suferă mutații tot timpul, atât la oameni, cât și la orice animale pe care le infectează, așa că la nivel global trebuie să monitorizăm aceste mutații în cazul în care vreuna dintre ele începe să se răspândească rapid”.
În mod similar, profesorul Jonathan Stoye a declarat pentru The Independent „cu siguranță că ar trebui să ne așteptăm să apară mutații”. Deși a fost posibil ca „mutațiile individuale” să provoace o „reducere a legării anticorpilor”, el a spus că nu poate fi sigur „dacă modificările individuale vor prezenta efecte majore”.
În conformitate cu anunțul de astăzi al cercetătorilor UCL, dr. Barrett a proiectat corect că, deoarece „atât de multe vaccinuri” se aflau în curs de desfășurare, „diversitatea modurilor în care sunt făcute ar trebui să contribuie la contracararea oricărei mutații de evadare care ar putea evolua la vaccinuri specifice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel