Mulți pacienți cu cancer au hepatită nediagnosticată

Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Un număr mare de pacienți cu cancer au și hepatită B sau C, și nu știu, ceea ce poate duce la complicații care le amenință viața în timpul unor tratamente oncologice, spun cercetătorii americani, într-un studiu publicat săptămâna trecută în JAMA Oncology.

Constatările noului studiu sugerează că screening-ul pentru hepatita B și C ar putea fi indicat în clinicile oncologice, potrivit investigatorilor de la SWOG Cancer Research Network, un grup internațional finanțat de Institutul Național al Cancerului din SUA.

Hepatitele pot duce la probleme grave, cum ar fi insuficiența hepatică și afecțiunile renale. Studiul în cauză a inclus mai mult de 3.000 de pacienți cu cancer din Statele Unite, care au făcut un test de sânge pentru a verifica dacă au hepatită sau/și HIV.

Multe cazuri neadiagnosticate

Cercetătorii au descoperit că 6,5% dintre pacienți au avut hepatitp B, că 0,6% au avut hepatită cronică B, că 2,4% au avut hepatită C, iar 1,1% au avut HIV. Aceste cifre sunt similare ratelor de infecție cu respectivii viruși din populația generală a SUA.

O mare parte din pacienții care au avut în trecut infecții (87 la sută), și cei cu infecții cronice (42 la sută) cu hepatită B au fost nediagnosticați înainte de studiu, la fel ca 31% dintre pacientii cu hepatită C, potrivit raportului.

Rata de infecție HIV nediagnosticată a fost scăzută - 5,9% dintre pacienții cu HIV au fost diagnosticați abia când au fost incluși în studiu.

Mulți pacienți nu au avut factori de risc pentru infecții, cum ar fi consumul de droguri injectabile, respectiv: 27% dintre cei cu hepatită B; 21% dintre cei cu hepatită cronică B; 32% dintre cei cu hepatită C și aproximativ 20% dintre cei cu HIV.

În timp ce rezultatele noastre nu sugerează că screening-ul universal pentru HIV ar fi o necesitate pentru pacienții cu cancer, datele oferă noi dovezi pentru a declanșa o discuție în comunitatea de oncologie dacă ar trebui să fie cerute analize de hepatită”, a spus dr. Scott Ramsey, un cercetător SWOG.

Prezența unei infecții poate modifica tratamentul

Ramsey este, de altfel, doctor în medicină și directorul Institutului Hutchinson de Cercetare în Cancer din Seattle.

Ca pacient cu cancer sau ca medic, aș vrea să știu rezultatele unui test de screening pentru hepatită", a subliniat Scott Ramsey. „Prezența unei infecții potențial periculoase pentru viață ar putea schimba tratamentul în moduri foarte importante. În medicină, să mai multe informații e întotdeauna mai bine".

Într-un material dat publictății de SWOG, el a arătat că un astfel de screening poate fi deosebit de important în această epocă a imunoterapiei în cancer, deoarece tratamentele pot afecta sistemul imunitar al pacienților și pot modifica cursul infecțiilor lor virale.

Deși nu știm prea multe despre impactul imunoterapiilor asupra pacienților cu cancer și hepatită sau alte infecții virale, oncologii ar trebui să știe cât mai mult despre sănătatea generală a persoanelor pe care le tratează", a continuat Ramsey.

Joseph Unger, un biostatistician SWOG de la Institutul Hutchinson, a declarat că hepatita cronică B și C reprezintă o provocare semnificativă, deoarece afectează milioane de americani, mulți dintre ei cu cancer.

Screeningul, util din două motive

Testarea pacienților cu cancer pentru aceste boli ar putea prinde o mulțime de cazuri nediagnosticate și ar putea modifica îngrijirea lor oncologcă, pentru a îmbunătăți rezultatele", a explicat Unger.

Ramsey analizează acum rezultatele studiului SWOG separat pentru hepatită și HIV, pentru a determina dacă analizele făcute la pacienții cu cancer ar fi cost eficiente.

Studiul, care a fost publicat pe 17 ianuarie în JAMA Oncology, poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel