Motivul să ieși afară la soare. Efectele vitaminei D și cele mai bune alimente în care o găsești. Combate depresia și insuficiența cardiacă

Motivul sa iesi afara la soare Foto: Freepik @jcomp
Motivul să ieși afară la soare. Află care sunt simptomele deficienței de vitamina D și care sunt cele mai bune surse alimentare.

Consumul suficient de vitamina D ajută la creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților. De asemenea, poate oferi o rezistență îmbunătățită la anumite boli.

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi dintr-o familie de compuși care include vitaminele D1, D2 și D3.

Organismul produce vitamina D în mod natural atunci când este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, poți obține vitamina D din anumite alimente și suplimente pentru a asigura niveluri adecvate de vitamina în sânge.

Vezi și: Sucul natural care previne apariția cheagurilor de sânge. Este anticancerigen, menține circulația sanguină și sănătatea inimii 

Vitamina D are mai multe funcții importante. Poate că cele mai vitale sunt reglarea absorbției calciului și a fosforului și facilitarea funcționării normale a sistemului imunitar.

Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este importantă pentru creșterea și dezvoltarea tipică a oaselor și a dinților, precum și pentru îmbunătățirea rezistenței la anumite boli.

Aici găsiți mai multe informații despre beneficiile vitaminei D, plus informații despre aspectele negative, despre cantitatea de care aveți nevoie și despre alimentele cu vitamina D.

Vezi și: Procedura vitală pentru afecțiunile renale severe. Menține echilibrul chimic al corpului și împiedică acumularea deșeurilor toxice

1. Vitamina D poate lupta împotriva bolilor

În plus față de beneficiile sale primare, cercetările sugerează că vitamina D poate juca, de asemenea, un rol în:

- Reducerea riscului de scleroză multiplă (SM). O revizuire din 2018 a studiilor bazate pe populație a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de un risc crescut de SM.

- Diminuarea șanselor de boli de inimă. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de un risc crescut de boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Dar nu este clar dacă deficitul de vitamina D contribuie la bolile de inimă sau pur și simplu indică o stare de sănătate precară atunci când aveți o afecțiune cronică.

- Reducerea probabilității de apariție a bolilor grave. Deși studiile sunt mixte, vitamina D poate face mai puțin probabilă gripa severă. O analiză recentă a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la sindromul de insuficiență respiratorie.

- Susținerea sănătății imunitare. Persoanele care nu au niveluri adecvate de vitamina D ar putea avea un risc crescut de infecții și boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și boala inflamatorie intestinală.

2. Vitamina D poate regla starea de spirit și reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și în diminuarea riscului de depresie.

O analiză a 7.534 de persoane a constatat că cei care se confruntă cu emoții negative și care au primit suplimente de vitamina D au observat o îmbunătățire a simptomelor. Suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta persoanele cu depresie care au, de asemenea, o deficiență de vitamina D.

Un alt studiu a identificat nivelurile scăzute de vitamina D ca fiind un factor de risc pentru simptome mai severe de fibromialgie, anxietate și depresie.

3. Ar putea susține pierderea în greutate

Persoanele cu o greutate corporală mai mare au o șansă mai mare de a avea niveluri scăzute de vitamina D.

Într-un studiu, persoanele cu obezitate care au primit suplimente de vitamina D în plus față de respectarea unui plan de dietă pentru slăbit au pierdut mai multă greutate și masă adipoasă decât membrii grupului placebo, care au urmat doar planul de dietă.

Cercetările actuale nu susțin ideea că vitamina D ar cauza pierderea în greutate, dar se pare că există o relație între vitamina D și greutate.

Deficiența de vitamina D

Mai mulți factori pot afecta capacitatea dumneavoastră de a obține o cantitate adecvată de vitamina D doar din lumina soarelui.

Este posibil să ai mai puține șanse să absorbi suficientă vitamina D de la soare dacă:

- Locuiești într-o zonă cu poluare ridicată

- Folosești cremă de protecție solară

- Petreci cea mai mare parte a timpului în interior

- Locuiești într-un oraș mare în care clădirile blochează lumina soarelui

- Ai pielea mai închisă la culoare (Cu cât nivelurile de melanină sunt mai ridicate, cu atât mai puțină vitamina D poate fi absorbită de pielea ta).

Acești factori vă pot crește riscul de deficiență de vitamina D. De aceea, este important să obțineți o parte din vitamina D din surse care nu sunt expuse la soare.

Care sunt simptomele deficienței de vitamina D?

Simptomele unei deficiențe de vitamina D la adulți pot include:

- Oboseală, dureri și dureri

- Dureri sau slăbiciune severă a oaselor sau a mușchilor

- Fracturi de stres, în special la nivelul picioarelor, pelvisului și șoldurilor

Un medic poate diagnostica o deficiență de vitamina D prin efectuarea unui simplu test de sânge. Dacă ai o deficiență, medicul tău poate solicita radiografii pentru a verifica rezistența oaselor tale.

Dacă primești un diagnostic de deficiență de vitamina D, un medic nutriționist îți va recomanda probabil să iei suplimente de vitamina D. Dacă ai o deficiență severă, aceștia îți pot recomanda în schimb tablete sau lichide cu doze mari de vitamina D.

De asemenea, ar trebui să te asiguri că obții vitamina D prin lumina soarelui și prin alimentele pe care le consumi.

Riscurile de a lua prea multă vitamina D

Dacă luați cantități excesive de suplimente de vitamina D, este posibil să obțineți o cantitate prea mare. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple prin dietă sau prin expunerea la soare, deoarece organismul tău reglează cantitatea de vitamina D produsă prin expunerea la soare.

Toxicitatea vitaminei D poate duce la o creștere a nivelului de calciu din sângele tău. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi:

- Greață

- Apatie

- Vărsături

- Dureri abdominale

- Deshidratare

- Confuzie

- Sete crescută

Surse alimentare de vitamina D

Unele alimente conțin vitamina D în mod natural, iar altele sunt îmbogățite cu ea. Poți găsi vitamina D în următoarele alimente:

- Somon

- Sardine

- Gering

- Conserve de ton

- Ulei din ficat de cod

- Ficat de vită

- Gălbenuș de ou

- Creveți

- Ciuperci obișnuite și cele tratate cu lumină ultravioletă

- Lapte (îmbogățit)

- Anumite cereale și fulgi de ovăz (îmbogățite)

- Iaurt (îmbogățit)

- Suc de portocale (îmbogățit)

Poate fi dificil să obțineți suficientă vitamina D în fiecare zi doar prin expunerea la soare și alimente, așa că administrarea de suplimente de vitamina D ar putea fi de ajutor.

De ce cantitate ai nevoie?

A existat o dezbatere cu privire la cantitatea de vitamina D necesară pentru o funcționare optimă. Studii recente indică faptul că avem nevoie de mai multă vitamina D decât se credea anterior.

Unele dintre principalele controverse legate de vitamina D sunt:

- Standardizarea metodelor de măsurare a nivelului de vitamina D

- Diferența dintre testarea vitaminei D libere și cea totală

- Definirea unei stări scăzute de vitamina D (insuficiență versus deficiență)

- Depistarea versus tratament

- Pragul de vitamina D pentru populația generală în raport cu o anumită afecțiune (cum ar fi sarcina sau alăptarea) și probleme de sănătate (cum ar fi insuficiența renală sau osteoporoza)

Nivelurile serice sanguine considerate adecvate variază între 50-100 nanomoli pe litru (nmol/L). În funcție de nivelul din sânge, este posibil să aveți nevoie de mai multă vitamina D.

Dozele dietetice recomandate pentru vitamina D sunt următoarele:

- Sugari (0-12 luni): 10 mcg (400 UI)

- Copii și adolescenți: 15 mcg (600 UI)

- Adulți cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani: 15 mcg (600 UI)

- Adulți cu vârsta peste 70 de ani: 20 mcg (800 UI)

- Femei însărcinate sau care alăptează: 15 mcg (600 UI)

Vitamina D are multe beneficii potențiale. Aceasta poate reduce riscul anumitor boli, poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor depresiei și poate ajuta la gestionarea greutății.

Este greu să obții suficientă vitamina D doar prin alimentație, așa că este posibil să dorești să soliciți unui medic un test de sânge și să iei în considerare administrarea unui supliment de vitamina D.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel