Motivul pentru care sucurile dietetice îți afectează ficatul. Ce spune noul studiu

Motivul pentru care sucurile dietetice iti afecteaza ficatul Foto: Freepik @rawpixel.com
Află mai multe despre efectele sucurilor dietetice asupra sănătății ficatului și ce impact au îndulcitorii artificiali.

Sucurile dietetice sunt frecvent promovate ca produse care ajută la controlul greutății. Potrivit unui studiu recent, consumul unor cantități mari de sucuri dietetice poate crește indicele de masă corporală (IMC), ceea ce poate facilita instalarea bolii hepatice steatozice asociate disfuncției metabolice (MASLD). Cercetările anterioare indică o legătură între creșterea tensiunii arteriale și un IMC și consumul de sucuri dietetice.

Experții în domeniul sănătății consideră că sucurile dietetice pot favoriza deteriorarea ficatului și creșterea în greutate. Riscul de diabet de tip 2 poate crește, de asemenea, odată cu consumul excesiv de îndulcitori artificiali, cum sunt cei care se găsesc în sucurile dietetice.

Una dintre cele mai frecvente boli de ficat este boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD). Conform estimărilor actuale, până la 46% dintre persoanele din întreaga lume pot fi afectate de MASLD.

În iunie 2023, MASLD a fost redenumită din boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Este o boală caracterizată de un exces de grăsime care se acumulează în ficat, fără semne timpurii. Se poate agrava în steatohepatită asociată disfuncției metabolice (MASH), o boală mai periculoasă care poate provoca ciroză și cicatrizare hepatică.

Până în acest moment, nu există niciun medicament autorizat pentru a trata acest tip de boală hepatică. Pentru a preveni sau inversa MASLD, medicii recomandă reducerea grăsimii corporale prin exerciții fizice și modificări nutriționale.

Pentru o perioadă considerabilă de timp, profesioniștii din domeniul medical au crezut că consumul de sucuri carbogazoase poate crește riscul de MASLD prin provocarea rezistenței la insulină și a inflamației ficatului.

Deși sucurile dietetice anunță frecvent că au "zero zahăr" și "zero calorii", experții nu cred că acestea sunt băuturi sănătoase.

În prezent, o echipă de studiu încearcă să determine dacă consumul unor cantități mari de sucuri dietetice crește riscul de MASLD. Potrivit cercetării lor, care tocmai a fost publicată în BMC Public Health, băuturile dietetice și acest tip de boală hepatică sunt puternic corelate.

"Rezultatele noastre pot oferi recomandări dietetice utile pentru prevenirea și tratamentul MASLD, deoarece acesta este primul studiu care explorează asocierea dintre consumul de sucuri dietetice și MASLD într-un eșantion reprezentativ la nivel național", au declarat autorii studiului.

Vezi și: Pașii pentru a dezvolta o memorie fotografică. Ce să faci să îți amintești totul cu lux de amănunte

Ce este nesănătos la sucurile dietetice?

Băuturile carbogazoase, nealcoolice, se numesc sucuri. Preocupările legate de obezitate i-au determinat pe comercianți să promoveze sucurile dietetice.

Băuturile fără adaos de zahăr sau calorii au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, însă acestea folosesc frecvent aspartam sau alți îndulcitori artificiali. Utilizarea intensă a îndulcitorilor artificiali este încă asociată cu riscuri mai mari de obezitate, diabet de tip 2 și alți indicatori ai sindromului metabolic, potrivit unor studii recente.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat în mai 2023 un nou ghid care descurajează utilizarea îndulcitorilor fără zahăr pentru a reduce grăsimea corporală. OMS a clasificat aspartamul ca fiind "posibil cancerigen pentru oameni" în iulie 2023.

Băuturile dietetice pot crește indicele de masă corporală (IMC) și procentul de grăsime corporală al unui adolescent, potrivit anumitor cercetări.

Adolescenții care consumă în mod regulat sucuri au, de asemenea, rate mai mari de hipertensiune arterială. În plus, consumul prea mare de sucuri dietetice poate crește șansele de a dezvolta diabet de tip 2 și probleme vasculare.

Vezi și: Supa care susține sănătatea inimii și a oaselor. Motivul pentru care nu vrei să adaugi prea multă smântână

Pot sucurile dietetice să afecteze ficatul?

Studii anterioare au indicat că, prin modificarea florei intestinale, îndulcitorii artificiali pot crește rezistența la insulină și intoleranța la glucoză. Ambele răspunsuri au o influență directă asupra modului în care se dezvoltă MASLD.

Dr. Menka Gupta de la Nutranourish, practician în medicina funcțională, a vorbit în detaliu despre acest studiu, chiar dacă nu a făcut parte din studiul actual. Dr. Gupta a postulat că axa intestin-creier ar putea fi mecanismul prin care îndulcitorii artificiali au impact asupra ficatului.

"Axa intestin-creier implică o comunicare bidirecțională între tractul gastrointestinal și sistemul nervos central. Îndulcitorii artificiali din băuturile răcoritoare dietetice pot avea un impact asupra compoziției microbiotei intestinale, care, la rândul său, poate avea un impact asupra acestei axe. Acest lucru poate influența procesele metabolice și poate contribui potențial la afecțiunile legate de ficat." a continuat Dr. Gupta.

Foto: Freepik @narong27

Persoanele cu afecțiuni hepatice beau mai mult suc

Autorii studiului actual au folosit informații din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru a determina o legătură între băuturile dietetice și MASLD.

Au existat doar înregistrări complete ale consumului de băuturi răcoritoare dietetice în timpul interviurilor dietetice efectuate între 2003 și 2006. Autorii studiului au analizat datele referitoare la 2.378 de persoane în total.

1.089 de persoane au fost clasificate ca având MASLD și 1.289 ca neavând MASLD în evaluarea finală a studiului.

Indicele de ficat gras (Fatty Liver Index - FLI) a fost utilizat pentru a stabili statutul MASLD, deoarece baza de date NHANES nu conținea informații privind elastografia tranzitorie a ficatului.

Cercetătorii și-au ajustat rezultatele în funcție de variabilele de confuzie în rândul participanților, inclusiv vârsta, sexul, etnia, statutul de fumător, activitatea fizică zilnică medie, consumul de carbohidrați, hipertensiune arterială și diabet.

Bărbații reprezentau 54,6% din grupul MASLD, iar consumul de băuturi răcoritoare dietetice al grupului MASLD a fost mult mai mare decât consumul raportat de omologii care nu au fost afectați de MASLD.

Hipertensiunea, hiperlipidemia și diabetul au fost, de asemenea, semnificativ mai răspândite în rândul populației MASLD decât în grupul non-MASLD.

Legătura dintre IMC și bolile hepatice

Dr. Gupta a declarat: "Perspective asupra mecanismelor care stau la baza asocierii dintre consumul de băuturi răcoritoare dietetice și MASLD sunt furnizate de includerea analizei de mediere pentru a explora potențialul rol de mediere al IMC".

Autorii studiului au investigat, de asemenea, teoria lor conform căreia IMC ar putea avea un rol de mediere în MASLD.

Cercetătorii au descoperit că consumul de băuturi răcoritoare dietetice "a fost asociat pozitiv cu apariția MASLD" după ce au controlat variabile precum vârsta, sexul, rasa, obiceiurile alimentare și bolile cardiometabolice, potrivit Medical News Today.

În plus, cercetătorii au descoperit o asociere favorabilă între MASLD și IMC.

Cercetătorii au spus că "s-a estimat că IMC a fost un mediator de 84,7% din asocierea totală dintre consumul de băuturi răcoritoare dietetice și MASLD".

A fost publicat un studiu privind asocierea dintre boala ficatului gras (MASLD) și sindromul metabolic (MASLD). Cercetătorii au folosit un eșantion de dimensiuni mari și au ajustat pentru potențialele factori de confuzie, dar au remarcat mai multe dezavantaje. 

În primul rând, utilizarea FLI în locul metodei imagistice utilizate în mod obișnuit ar fi putut duce la detectarea falsă a ficatului gras. 

În al doilea rând, designul transversal ar fi putut permite o cauzalitate inversă, sugerând că persoanele diagnosticate cu MASLD ar fi putut să-și modifice consumul de sucuri alimentare. 

De asemenea, studiul nu a utilizat înregistrări detaliate ale dietei sau biomarkeri precum metaboliții, iar IMC ca marker al obezității are limitări. 

De asemenea, studiul nu a luat în considerare variantele genetice sau modelele de somn, care sunt factori de risc pentru MASLD. Autorii sugerează că vor fi necesare studii controlate randomizate pentru a furniza dovezi mai solide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel