Motivul pentru care matcha poate ajuta la prevenirea cancerului. Care este aportul maxim tolerat și ce beneficii aduce sănătății

matcha Foto: Freepik
Află mai multe despre un ceai verde bogat în antioxidanți și nutrienți, și de ce recoltarea la umbră crește numărul de aminoacizi.

Matcha, o băutură populară, provine din planta Camellia sinensis și este cultivată diferit de ceaiul verde. Profilul său nutritiv unic se datorează lipsei luminii solare directe, care crește producția de clorofilă și conținutul de aminoacizi.

După recoltare, frunzele sunt măcinate într-o pulbere fină, care conține mai multă cofeină și antioxidanți decât ceaiul verde. Conform studiilor, s-a constatat că matcha protejează ficatul, promovează sănătatea inimii și ajută la pierderea în greutate. Este disponibil în magazinele naturiste și în cafenele.

Poate contribui la prevenirea cancerului

Matcha, bogată în epigallocatechin-3-galat (EGCG), a fost asociată cu prevenirea cancerului în studiile de laborator și pe animale. În timp ce unele studii sugerează că poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialele sale proprietăți anticancerigene.

Este bogat în antioxidanți

Matcha, un tip de ceai verde, este bogat în catechine, care acționează ca antioxidanți naturali. Acești antioxidanți ajută la stabilizarea radicalilor liberi dăunători, care pot deteriora celulele și pot provoca boli cronice. Deși este recoltat la umbră, matcha produce de trei ori mai mult atunci când este dizolvat în apă. Studiile arată că suplimentele de matcha pot reduce daunele provocate de radicalii liberi și pot spori activitatea antioxidantă la șoareci.

Stimulează funcția creierului

Cercetările indică faptul că matcha, un tip de ceai, poate îmbunătăți funcția cerebrală. Un studiu efectuat pe 23 de persoane a constatat că cei care au consumat ceai matcha sau un baton de matcha au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește atenția, timpul de reacție și memoria, comparativ cu cei care au consumat un placebo.

Un alt studiu a constatat că consumul a 2 grame de pulbere de ceai verde zilnic, timp de două luni, a îmbunătățit funcția cerebrală la persoanele în vârstă. Matcha conține o concentrație mai mare de cofeină decât ceaiul verde, iar compusul său, L-teanina, poate modifica efectele cofeinei, favorizând vigilența și prevenind căderile de energie.

Citește și: Cea mai bună oră la care să consumi proteine, în funcție de obiectivele tale. Elementul cheie în recuperarea și păstrarea masei musculare

Foto: Freepik @atlascompany

Poate proteja ficatul

Matcha poate proteja sănătatea ficatului prin diminuarea riscului de boli hepatice, potrivit unei analize din 2015 a 15 studii. Cu toate acestea, experții au remarcat că matcha poate crește enzimele hepatice la persoanele fără boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele sale asupra populației generale, deoarece majoritatea studiilor sunt limitate la studii pe animale.

Contribuie la pierderea în greutate

S-a constatat că ceaiul verde, un supliment popular pentru pierderea în greutate, reduce indicele de masă corporală atunci când este combinat cu măsuri dietetice și exerciții fizice, o analiză din 2020 sugerând că până la 500 mg pe zi, timp de 12 săptămâni, ar putea fi benefic.

Promovează sănătatea inimii

Cercetările sugerează că ceaiul verde, cu un profil nutritiv similar cu cel al matcha, poate contribui la protejarea împotriva bolilor de inimă. Consumul de ceai verde este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare și de hipertensiune arterială la persoanele cu boli de inimă. Cu toate acestea, un studiu pe animale contrazice această afirmație.

Mod de preparare

Matcha poate fi savurat în diferite moduri, inclusiv prin prepararea ceaiului tradițional, cernând pudra de matcha într-o ceașcă, adăugând apă fierbinte și amestecând cu un tel de bambus.

Raportul dintre pulberea de matcha și apă poate fi ajustat în funcție de consistența dorită. Pentru un ceai mai subțire, reduceți pulberea la o jumătate de linguriță și amestecați-o cu 120ml de apă fierbinte. Pentru o versiune mai concentrată, combinați 2 lingurițe de pulbere de matcha cu 30ml de apă.

Matcha poate fi, de asemenea, combinată cu turmeric în ceai sau latte, amestecată în alimente și băuturi pe bază de lapte și folosită în deserturi precum înghețata sau fursecurile matcha.

Vezi și: Dieta pro-inflamatorie și riscul crescut de boli cardiovasculare. Ce dezvăluie studiile recente

Efecte secundare

Matcha, un ceai verde, are potențiale beneficii pentru sănătate, dar ar trebui consumat cu moderație din cauza conținutului său de cofeină. Consumul excesiv poate duce la creșterea ritmului cardiac, probleme hepatice și expunerea la contaminanți precum pesticide și arsenic.

Cercetările sugerează că 338 mg de catehină și EGCG pe zi este sigur pentru adulți, ceea ce reprezintă aproximativ 4 g de matcha. Cu toate acestea, aportul maxim tolerabil poate varia și cel mai bine este să consumați matcha cu moderație. De asemenea, este recomandat să căutați soiuri certificate organic pentru a reduce impuritățile.

Matcha, derivat din aceeași plantă ca și ceaiul verde, conține niveluri mai ridicate de antioxidanți și oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi controlul greutății și reducerea bolilor de inimă. Este ușor de preparat sub formă de ceai și poate fi adăugat în diverse băuturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel