Motivul pentru care dieta keto poate accelera îmbătrânirea organismului. Ce ne arată noile studii despre îmbătrânirea celulară

dieta keto Foto: Freepik @Poyraz Design
Un nou studiu dezvăluie că dieta ketogenică poate accelera îmbătrânirea celulară și afecta sănătatea organelor, ridicând semne de întrebare privind siguranța pe termen lung a acestei diete populare .

Cercetătorii de la UTHealth San Antonio, au publicat în Science Advances un studiu care examinează efectele dietei ketogenice asupra șoarecilor. Dieta keto, utilizată în mod tradițional pentru tratarea epilepsiei, se caracterizează printr-un consum ridicat de grăsimi și un aport redus de carbohidrați.

Studiul a constatat că șoarecii care au urmat o dietă ketogenică au înregistrat rate crescute de îmbătrânire celulară în organele corpului lor. Cercetătorii au urmărit să determine dacă dieta contribuie la senescența celulară.

Studiul a constatat că, atunci când au comparat șoarecii care au urmat o dietă ketogenică cu un grup de control, șoarecii care au urmat o dietă ketogenică au înregistrat rate mai mari de îmbătrânire în organele corpului lor. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potențialele riscuri asociate cu dietele keto, deoarece acestea pot duce la pierderea în greutate într-un interval scurt de timp. Studiul evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare cu privire la potențialele riscuri asociate cu dietele keto.

Din ce este compusă dieta ketogenică

Dieta keto se concentrează pe macronutrienți, cu 55-60% din calorii provenind din grăsimi, 30-35% din proteine și 5-10% din carbohidrați. FDA recomandă ca mai puțin de 10% din calorii să provină din grăsimi saturate, dar sugerează să se concentreze asupra grăsimilor nesaturate, cum ar fi peștele, avocado și nucile, pentru gestionarea colesterolului. FDA recomandă, de asemenea, consumul a 275 de grame de carbohidrați pe zi, ceea ce este semnificativ mai mare decât aportul recomandat de dieta keto. 

Grupul de control a consumat o dietă cu 17% grăsimi, 25% proteine și 58% carbohidrați. Grupul de testare a mâncat mai ales Crisco, care conținea 84% grăsimi nesaturate și 14% grăsimi saturate. În grupul Crisco, 90,5% din calorii proveneau din grăsimi, 9,2% din proteine și 0,3% din carbohidrați. Șoarecilor li s-a administrat dieta între 35 și 42 de zile și au continuat timp de 7 sau 21 de zile înainte de a fi eutanasiați și evaluați.

Vezi și: Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri

Foto: Freepik @master1305

Dovezi pentru accelerarea îmbătrânirii celulare în urma dietei keto

Cercetătorii au studiat markerii de sănătate ai șoarecilor, inclusiv cetonele, glucoza, sensibilitatea la insulină, trigliceridele și lipoproteinele. Aceștia au descoperit că o dietă ketogenică a contribuit la îmbătrânirea celulară în organele majore ale corpului, precum inima și rinichii. Șoarecii din grupul Crisco au avut o acumulare de celule senescente, care sunt celule bătrâne care se opresc din diviziune, dar nu mor.

Acest lucru poate duce la inflamații, deteriorarea organelor și dezvoltarea de tumori. Dieta ketogenică este recunoscută de obicei ca un proces de deteriorare care duce la boli multisistemice sau la îmbătrânire.

Citește și:  Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente

Îmbătrânirea organelor în funcție de tipul de dietă ceto

Cercetătorii au fost curioși cum se vor compara șoarecii din grupul Crisco cu un grup care a consumat o dietă ketogenică diferită și au testat acești șoareci cu unt de cacao. Untul de cacao are mai multe grăsimi saturate decât Crisco (40% grăsimi nesaturate și 60% grăsimi saturate).

Grupul cu unt de cacao a prezentat, de asemenea, dovezi de deteriorare a organelor și senescență celulară.

Aprofundând problema, cercetătorii au aflat că procesul de senescență celulară era probabil legat de proteinele AMPK și p53. Atunci când cercetătorii au blocat căile acestor proteine, șoarecii nu au avut aceleași niveluri de senescență celulară.

Oamenii de știință au fost, de asemenea, curioși să afle dacă senescența celulară era reversibilă, așa că au testat mai mulți șoareci cu o dietă ketogenică, au verificat biomarkerii lor și au constatat că, în timp, markerii de îmbătrânire celulară au scăzut după renunțarea la dietă.

În timp ce dietele ketogenice pot provoca daune, cercetarea arată că este posibil să se gestioneze acest lucru fie prin medicamente care blochează anumite proteine, fie prin aderarea la dietă cu intermitențe.

Ce implicații au aceste informații pentru sănătatea umană

Un studiu a descoperit că dietele ketogenice pe termen lung pot duce la îmbătrânire celulară și la disfuncții în organe critice precum rinichii și inima. Acest lucru evidențiază necesitatea de a lua în considerare cu atenție durata și compoziția dietei atunci când se recomandă dietele ketogenice, în special pentru pacienții cu probleme existente la nivelul organelor sau pentru cei care prezintă risc de boli cronice.

Dieteticianul autorizat Scott Keatley subliniază importanța studiilor longitudinale la om pentru a confirma dacă dietele ketogenice cauzează senescență celulară. El subliniază, de asemenea, nevoia de studii în rândul unor populații diverse și de comparare a dietei keto cu alte diete pentru anumite probleme de sănătate.

Keatley solicită, de asemenea, o mai mare varietate a tipurilor de diete pentru a oferi o imagine mai completă a efectelor pe termen lung ale dietelor ketogenice. Dieticianul subliniază că oricine ia în considerare o astfel de dietă ar trebui să o facă sub îndrumare medicală. Studiile longitudinale pe oameni reprezintă următorul pas pentru a confirma dacă dietele ketogenice cauzează senescență celulară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel