Monitorizarea permanentă a glicemiei: cum influențează starea pacienților cu diabet de tip 1

Diabet
Pacienții vârstnici cu diabet de tip 1 ar putea avea îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate dacă ar purta un dispozitiv de monitorizare a glicemiei, mai degrabă decât s-și măsoare glicemia după modelul standard, cel puțin asta arată rezultatele unui studiu.

Adulții vârstnici cu diabet zaharat tip 1 (T1D), o populație în creștere, dar insuficient studiată, sunt predispuși la hipoglicemie, în special atunci când diabetul este de lungă durată. Hipoglicemia poate provoca modificarea stării mentale și uneori pierderea cunoștinței, ceea ce poate fi fatal. Dar, conform unui studiu, adulții în vârstă care utilizează dispozitive de monitorizare continuă a glucozei (CGM) pot reduce semnificativ apariția hipoglicemiei și a evenimentelor hipoglicemice severe, reducând în același timp hemoglobina A1c.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA). Obiectivul studiului a fost de a determina dacă utilizarea dispozitivelor de monitorizare a glicemiei poate reduce hipoglicemia în rândul adulților mai în vârstă cu diabet de tip 1 (T1D). Un dispozitiv CGM măsoară continuu zahărul din sânge și asigură observarea în timp real a nivelului de glucoză, direcția tendinței și alarme atunci când glucoza scade la niveluri scăzute sau crește la niveluri ridicate.

Perioade mai scurte de hipoglicemie

Studiul a implicat 203 bărbați și femei cu vârsta peste 60 de ani, la 22 de centre clinice, inclusiv UNC-Chapel Hill. Aproximativ jumătate dintre participanți au primit insulină printr-o pompă de insulină, iar cealaltă jumătate a folosit mai multe injecții zilnice de insulină. Jumătate dintre participanți au fost repartizați la întâmplare la un grup folosind un dispozitiv Dexcom CGM, iar cealaltă jumătate unui grup de control, folosind metoda standard, cu benzi de test pentru monitorizarea glicemiei.

Studiul a constatat că timpul în care nivelul de glucoză a fost într-un interval de hipoglicemie (<70 mg / dL) a fost redusă de la 73 minute pe zi la începutul studiului la 39 minute pe zi în grup care a folosit dispozitivul de monitorizare a glicemiei timp de 6 luni.

De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că utilizatorii CGM au fost mult mai puțin susceptibili să aibă un eveniment hipoglicemic sever în comparație cu grupul de control care utilizează verificări ale glicemiei; 10 participanți la grupul de control au avut un eveniment hipoglicemic sever comparativ cu un singur participant în grupul CGM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel