MOMETASONUM - prospect

Foto: Pixabay
MOMETASONUM – prospect. Acțiune: Corticosteroid antiinflamator, cu activitate intensă glucocorticoidă; activează receptorii specifici nucleari, cu stimularea sintezei de lipocortină, care inhibă fosfolipaza A2, enzimă implicată în eliberarea acidului ara hidonic, un precursor al eicosanoidelor.

MOMETASONUM – prospect:

Denumiri comerciale: ASMANEX TWISTHALER, ELOCOM, KALMENTE, MOMETAZONA ATB, MOMETAZONA, NASONEX

Forma: Spray nazal suspensie, cremă, pulbere inhalatorie

Indicații: Cutanat: psoriazis și dermatite atopice. 

Nazal: rinita alergică sezonieră și perenă, episoade acute de sinuzită. 

Pulb. Inhal.: Trat. de lungă durată al astmului bronșic persistent.

Contraindicații: Hipersensibilitate la mometazonă furoat, la alți corticosteroizi, in toleranță la lactoză, intoleranță ereditară la galactoză, deficit Lapp de lactoză sau malabsorbție de glucoză-galactoză.

Atenție!: Cutanat: pot apărea efectele secundare care au fost raportate la utili zarea sistemică a corticosteroizilor, prudență la copii. 

Nazal: prudență în intervenție chirurgicală recentă în sfera nazală, trat. de lungă durată, tbc pulmonară activă sau latentă, infecții fungice netratate, infecții bacteriene, infecții virale sistemice, infecții oculare cu Herpess implex. Sarcină și alăptare. 

Pulb inhal.: Atenție în cazul pacienților care sunt transferați de la trat. cu glucocorticoizi adm. sistemic, la trat. cu furoat de mometazonă inhalator. Terapia nu se întrerupe brusc. Prudență în sarcină și alăptare. 

Reacții Adverse: Cutanat: parestezii, prurit, semne de atrofie a pielii, arsuri, foliculită, reacție acneiformă, iritație, hipertricoză, hipopigmentare, dermatită peri orală, dermatite alergice de contact, infecții secundare. Nazal: epistaxis, secreție mucoasă sanguinolentă sau striuri de sânge, faringite, senzație de arsură și iritație nazală. 

Pulb. inhal.: Candidoză, disfonie, faringită, cefalee, reacții de hipersensibilitate (rash, urticarie, prurit, eritem și edem la nivelul ochilor, feței, buzelor și gâtului)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel