Momentul ideal pentru exerciții. Cum activitatea fizică de seară reglează nivelul de zahăr din sânge

nivelul de zahar din sange Foto: Freepik @4pmphoto
Un studiu arată că exercițiile fizice efectuate seara pot ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu supraponderalitate și tulburări metabolice.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Granada a investigat impactul sincronizării activității fizice asupra metabolismului glucozei. La studiu au participat persoane cu supraponderalitate sau obezitate și tulburări metabolice.

Rezultatele au arătat că activitatea fizică de seară poate fi mai benefică pentru menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Supraponderalitatea sau obezitatea pot duce la probleme de sănătate, inclusiv rezistență la insulină sau diabet de tip 2.

Cercetătorii au vrut să determine dacă momentul din zi în care are loc cea mai mare parte a activității fizice afectează acest efect. Ei au descoperit o asociere între a fi cel mai activ mai târziu în zi și a avea niveluri mai stabile de zahăr din sânge pe o perioadă de 24 de ore. Acest lucru subliniază importanța monitorizării nivelului de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei pentru persoanele cu diabet.

Activitatea fizică contribuie la menținerea zahărului din sânge la un nivel optim

Rezistența la insulină și diabetul de tip 2 sunt prevalente în Statele Unite, 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani având această afecțiune. CDC raportează că aproximativ 35 de milioane de cazuri de diabet în SUA sunt cauzate de diabetul de tip 2.

Medicii pot prescrie medicamente precum metformin pentru a controla diabetul de tip 2 și pot recomanda, de asemenea, o dietă și exerciții fizice pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au efectuat un studiu folosind date din studiul EXTREME pentru a examina dacă momentul desfășurării unei activități fizice moderate până la viguroase are un impact asupra stabilității zahărului din sânge.

Acest studiu a implicat 186 de adulți, împărțiți în mod egal între bărbați și femei, cu o vârstă medie de 46,8 ani și un IMC mediu de 32,9, care indică obezitatea. Participanții au fost monitorizați timp de 14 zile folosind un dispozitiv de urmărire a activității fizice și un dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei.

Cercetătorii au clasificat fiecare zi în funcție de factori precum inactivitate, dimineață, după-amiază, seară și mixt. Ei au monitorizat nivelurile de glucoză ale fiecărui participant și au pus în corespondență citirile cu datele privind activitatea fizică.

Citește și: Terapia care previne durerile de spate și reduce necesitatea tratamentului medical. Reduce recurența durerilor lombare

Foto: Freepik

Exercițiile de seară

Un studiu care a implicat participanți care s-au angajat zilnic într-o activitate fizică moderată până la viguroasă a constatat că aceasta a avut un impact semnificativ asupra metabolismului glucozei. Valoarea medie a glicemiei pe 24 de ore a fost cu 1 mg/dl mai mică în zilele relativ active și cu 1,5 mg/dl mai mică în zilele foarte active comparativ cu zilele inactive.

Momentul de desfășurare a activității fizice moderate până la viguroase a avut, de asemenea, un impact asupra nivelului de glucoză. Participanții care au efectuat activități fizice moderate până la viguroase seara au avut o valoare medie a glicemiei cu 1,28 mg/dl mai mică decât participanții inactivi.

Cei care au efectuat cea mai mare parte a activității lor dimineața sau care au dispersat-o pe parcursul zilei nu au prezentat niveluri de glucoză diferite din punct de vedere statistic. Studiul sugerează că momentul desfășurării activității fizice moderate până la viguroase în stilul de viață este semnificativ și că acumularea celei mai multe activități moderate până la viguroase în timpul serii este asociată cu niveluri mai scăzute de glucoză la adulții cu exces de greutate/obezitate și deficiențe metabolice.

Asocierea a fost mai puternică la participanții cu tulburări de reglare a glucozei. Rezultatele au fost consecvente atât la femei, cât și la bărbați.

Vezi și: Congestia nazală în timpul sarcinii: cauze, simptome și tratamente. Cum afectează viitoarele mame

Orice activitate fizică este benefică

Un studiu realizat de chirurgul ortoped Robert McLaughlin a constatat că sincronizarea exercițiilor poate avea un impact semnificativ asupra reglării glucozei. Cercetarea, care nu a fost implicată în studiu, oferă o perspectivă valoroasă asupra beneficiilor exercițiilor fizice pentru metabolismul glucozei.

Chirurgul consideră că sincronizarea exercițiilor fizice poate spori aceste efecte, ceea ce ar putea conduce la strategii de gestionare mai eficiente pentru tulburările metabolice. Cu toate acestea, Robert McLaughlin avertizează împotriva renunțării la exerciții în alte momente ale zilei, afirmând că exercițiile de dimineață oferă în continuare beneficii semnificative pentru sănătate.

Acesta sugerează că încorporarea antrenamentelor de seară ar putea oferi avantaje metabolice suplimentare, în special pentru cei care gestionează rezistența la insulină sau diabetul.

Scopul final este să facem exerciții în mod regulat

Un studiu realizat de Shiara Ortiz-Pujols, de la Staten Island University Hospital, a constatat că activitatea fizică pe tot parcursul zilei este benefică pentru reglarea glucozei, cu un impact mai semnificativ seara. Deși exercițiile fizice seara pot fi mai bune pentru adulții cu supraponderalitate/obezitate, este posibil ca programele să nu permită întotdeauna acest lucru.

Obiectivul principal este de a se angaja într-o activitate fizică regulată moderată până la viguroasă, care poate fi vizată seara pentru a optimiza în continuare reglarea glucozei. Ortiz-Pujols subliniază importanța exercițiilor fizice regulate în menținerea unui stil de viață sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel